Novosti

Riječanke i Riječani oduševljeni manifestacijom „100% Zagorsko“

Manifestacija „100% Zagorsko u Rijeci“, koja je održana 26. i 27. kolovoza 2016. godine, ponovno je oduševila brojne Riječanke i Riječanke i ostale posjetitelje.

Kao i prethodnih godina, na ovoj manifestaciji prodajno – izložbenog karaktera bili su izloženi poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko – zagorske županije. Izvorne proizvode Hrvatskog zagorja ove je godine predstavilo 47 izlagača, poljoprivrednih proizvođača, obrtnika, tvrtki, toplica, agroturizama, hotela, restorana, kulturnih ustanova i udruga. U ponudi se našlo bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi, vina i voćna vina, suhomesnati proizvodi i tradicijske igračke, uz nezaobilazno degustiranje purice s mlincima i zagorskih štrukli. Prvog dana manifestacije, svega nekoliko sati od početka prodaje, riječki Korzo posjetilo je nekoliko tisuća Riječanki i Riječana te turista koji su bili oduševljeni zagorskim delicijama, čemu u prilog govori činjenica da neki od izlagača već oko podneva više nisu imali što prodavati.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako je Rijeka, uz Zagreb gdje se Zagorci također predstavljaju, najotvoreniji zagorski grad i pomoću riječke luke i Zagorci mogu u svijet slati svoje proizvode. „Rezultati ovog projekta najbolje se vide po tome što su gosti iz Primorsko – goranske županije u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili 13.336 noćenja te su po broju noćenja najbrojniji, odmah nakon Zagrepčana. Cilj ove manifestacije također je i povezivanje obrtnika i gospodarstvenika iz ovih dviju županija. Ujedno bih želio zahvaliti gradonačelnik Rijeke Vojku Obersnelu na svesrdnoj podršci koju nam Grad Rijeka daje već treću godinu pri organizaciji manifestacije“, istaknuo je župan Kolar.

U sklopu manifestacije „100% Zagorsko u Rijeci“ župan Kolar je riječkom Dječjem vrtiću Mirta podijelio tradicijske drvene igračke koje su proizvedene u Mariji Bistrici, čime je nastavljen hrvatski odgojno – obrazovni projekt “Dajmo djeci korijene i krila”, kojeg zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Za posjetitelje su tijekom dva dana manifestacije bile organizirane i cjelodnevne animacije s naglaskom na zagorsku tradiciju, a u sklopu manifestacije održan je i susret gospodarstvenika Primorsko–goranske i Krapinsko–zagorske županije.

Izvor: www.kzz.hr

Skip to content