Novosti

Riječanke i Riječani ponovno oduševljeni sa manifestacijom „100% Zagorsko“

Svečano otvorenje manifestacije „100% Zagorsko“ održano je u srcu Rijeke, na Korzu, koji je na dva dana druge godine zaredom postao domaćinom zagorskog zvuka, mirisa i okusa. Prilikom pozdravnih govora dobrodošlicu Zagorkama i Zagorcima poželjeli su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, koji su izrazili zadovoljstvo što je Krapinsko-zagorska županija i ove godine odlučila na Korzu predstaviti sve ono najbolje što ima. Župan Željko Kolar izrazio je zahvalnost Gradu Rijeci zbog izrazito tople dobrodošlice i svesrdne pomoći prilikom organizacije manifestacije te je najavio kako će „100% Zagorsko“ u Rijeci postati tradicijom. Naglasivši kako je to običaj u Krapinsko-zagorskoj županiji, župan Kolar je na samom kraju svečanosti otvorenja gradonačelniku Obersnelu poklonio zagorskog purana. Po završetku svečanog otvorenja, gradonačelnik Obersnel i župan Kolar na obližnjem su štandu podijelili petsto zagorskih štrukli građanima. Istovremeno, na Korzu se održavao i bogat kulturno-zabavni program kojeg je predvodio KUD Zabok, u kojem je nastupilo oko šezdesetak izvođača iz Krapinsko-zagorske županije s kombinacijom programa tradicionalnog i suvremenog izričaja. Prethodno otvorenju manifestacije, na Gatu Karoline riječke podignut je i „Zagorec“, balon na vrući zrak, čija je pojava bila velika atrakcija za prolaznike, koji su se željeli slikati kraj njega.

Drugog dana manifestacije održan je prodajno-izložbeni sajam na kojem su se na 46 izložbenih i prodajnih štandova našli najbolji i najkvalitetniji proizvodi sa zagorskih polja i pitomih brežuljaka uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način. Za posjetitelje je pripremljen i bogat animacijski program, pa su se tako za glazbeni ugođaj brinuo tamburaški sastav Vinski brati, Muzej krapinskih neandertalaca imao je prezentaciju života krapinskih neandertalaca, Družba vitezova zlatnog kaleža organizirala je prikaz borbi mačevanja i ratovanja vitezova, Matija Gubec s puntarskom je pratnjom uprizorio Seljačku bunu 1573. godine, dok je Oroslavska plemićka mladež imala prikaz plemićkog života, uz Tri purgerice i notara. Velika atrakcija na riječkom Korzu istoga je dana bila i plemićka kočija sa konjima, u kojoj je sve one koji su to željeli, provozao vlasnik Mirko Majsec iz Krapine. Na Korzu je u petak, 03. srpnja održana i degustacija zagorske purice s mlincima, koju su građanima podijelili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Rijeku je posjetila i predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek, potpredsjednik Skupštine KZŽ Tomislav Končevski, potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec, Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka, te nekoliko zagorskih načelnika i gradonačelnika.

U sklopu manifestacije „100% Zagorsko“, u petak, 03. srpnja održan je i susret gospodarstvenika i poduzetnika Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije, također po drugi puta. Organizatori manifestacije „100% Zagorsko“ bili su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede, a partneri Grad Rijeka, Muzeji Hrvatskog zagorja, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i HGK ŽK Rijeka.

Izvor: www.kzz.hr

Skip to content