Novosti

Ritam misli – multimedijsko predstavljanje pjesničkih zbirki Ljubice Ribić i Milana Novaka 8.6. 2017. u 19,00 sati u Gradskoj knjižnici

Multimedijsko predstavljanje pjesničkih zbirki autora Ljubice Ribić i Milana Novaka održat će se ovoga četvrtka, 8. 6. u 19 sati u Gradskoj knjižnici

Predstavljanje organizira Gradska knjižnica i Udruga Ritam Misli iz Varaždina.

LJUBICA RIBIĆ rođena u Varaždinu 1959 godine u kojem i danas živi i radi. Nakon Gimnazije upisuje Fakultet organizacije i informatike. Od prvih spoznajnih trenutaka traži izričaj u poeziji, slikarstvu, glazbi. Vječita lutalica pronalazi radost u slapovima emocija koje bilježi trenutkom inspiracije.

Život donosi zrelost, iako preskače neke odlomke. Danas pronalazi snagu u pisanoj riječi. Izvlači sebe na dlan poezije i naprosto grebe svoju nutrinu ne bi li iznjedrila dubinu boli, dubinu emocija, dubinu nade.

Aktivan je član Hrvatskih književnih asocijacija, od 2014 član Varaždinskog književnog društva, 2015 postaje članicom Matice Hrvatske. Predsjednica Udruge za promicanje kulture RITAM MISLI od 2016 godine.

Svojom poezijom nastupa i gostuje na promocijama i pjesničkim susretima širom regije.

Objavljuje u raznim literarnim revijama u Hrvatskoj i inozemstvu (Locutio (Slovenija), Poiesis (Slovenija), Braničevo (Srbija), Portile poeziei (Rumunjska) …) te u mnogim (preko 20-tak) zajedničkim zbirkama poezije, zbornicima ( Gornjogradski festival, More na dlanu, Stihom govorim, Facebook festival, Valentinovo, Slavonija na dlanu, Zbornik Varaždinskog književnog društva, Senje i meteori, Pesem si i drugim) u Hrvatskoj, BiH ,Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji. Sudjeluje u mnogim pjesničkim druženjima u Hrvatskoj i inozemstvu: Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumunjskoj.

Njena poezija je prevedena na slovenski, engleski, makedonski i rumunjski jezik.

Kao suorganizator od rujna 2014 organizira pjesnička druženja u Varaždinu pod nazivom IMPULS –poezija u kafiću, te snimanje emisija za Varaždinsku tv kuću , IMPULS poezija na Vtv.

2014, na internetnom portalu www.pesem.si njena je pjesma izabrana kao Tujejezična pesem zime 2013/14 po izboru uredništva, (pjesma na stranom jeziku zima 2013/14 po izboru uredništva).

Tiskane objave:

”LICENCA LUDOSTI” – prva zbirka poezije izdana 2012 godine, izdavač: Udruga Esseg, Županja

”SOBA ZAMAGLJENIH PROZORA” – druga zbirka prozno poetskog sadržaja izdana 2014 godine, izdavač: STUDIO MODERNA d.o.o. Zagreb; suizdavač: PROVIDENCA, Biograd na moru

”?” – zbirka poezije, objavljena 2016 godine, izdavač: Mariborska literarna družba / Zbirka Svetlin 57, Maribor

MILAN NOVAK ( Maribor, 1965) je čovjek plesa, poezije i crteža. U svoj život diplomiranog inženjera elektrotehnike upliće razigranost plesnih improvizacija, neomeđenost poezije i snenost crteža. Vječni “zaljubljenik u pisane riječi ” sudjeluje u čitanju u živo, literarnim radionicama i susretima, kako u Sloveniji, tako i u tuđini. Sudjeluje na mnogim međunarodnim festivalima, u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj.

U djelima Milana Novaka nalazimo duboka razmišljanja o biti, povezanosti s prirodom i s tim nečim, što omogućava vidjeti svijet oko sebe drugačiji i prije svega jako mali, gledajući na prostranost duhovnog svijeta. Pjesme Milana Novaka prikazuju dvojnost ljudske prirode, prirode općenito, vječito prelijevanje crnobijelog u traženju ravnoteže.

Objavljuje u priznatim književnim časopisima u Sloveniji, u zbornicima širom regije, internetnim magazinima.

Piše prozu i pjesme. Priređuje literarne događaje s elementima poezije, plesa/pokreta, glazbe i videa. Suorganizator je u organizaciji pjesničkih susreta u Varaždinu/Hrvatska, IMPULS – poezija u kafiću. Njegova djela su prevedena na hrvatski, engleski, njemački i rumunjski jezik.

Poezija Milana Novaka prepoznata je i nagrađivana:

  • 2011, literarni natječaj »Nočni prigrizek«, Bevkovi dnevi Cerkno, pobjednička pjesma

  • 2012, literarni natječaj »Lepota besede«, Črnomelj, najbolji tekst u rubrici poezije

  • 2014, festival MORE DUŠA, Beograd, Plaketa za najboljeg pjesnika festivala

  • 2016, literarni projekat VALENTINOVO 2016, Zagreb, Povelja za najbolju pjesmu projekta

Tiskane objave:

»Vdih in izdih«, zbirka poezije, 2011 ,

»ZVEZDA«, zbirka poezije, 2013,

»ZVIJEZDA«, prijevod na hrvatski jezik, 2014

»ČRNA-CRNA«, dvojezična pjesnička zbirka, 2016.

Milan Novak od 2014. godine živi u Varaždinu u Hrvatskoj.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content