Novosti

Sanacija stepeništa koja vode do zvona crkve

Kada se pogleda vrijeme od početka obnavljanja crkve sv. Jelene Križarice, kapela i župne kuće koje pripadaju župi Zabok, mora se priznati da je urađeno i više nego se moglo očekivati kad se zna situacija u kojoj se nalazimo.

Međutim veliko srce i ljubav prema crkvi, zalaganje gradskih struktura s gradonačelnikom Ivanom Hanžekom učinilo je da zablista i crkva ali i drugi sakralni objekti.

Međutim, potreba uvijek ima pa se tako prišlo temeljitoj obnovi stepeništa koja vode kroz toranj do zvona, a vapile su za obnovom.

Nakon što je raspisan natječaj, tvrtka Regal-mont sanirala je kompletno stubište i podije koji vode do zvona i uredila prostor za spremište, napravila kompletnu novu elektrifikaciju i osvijetlila puteve koji vode kroz zvonik do zvona te je time omogućen siguran pristup svima koji žele vidjeti Zabok s visine crkvenog tornja te zvonik i zvona.

Cijena radova s materijalom bila je oko 100.000 kuna. Dio je donirao Grad Zabok, a dio sami župljani. Župnik Marijan Culjak zahvalio je svima od srca na doprinosu, trudu oko očuvanja kulture i mjesta na dobrobit cijeloga kraja bilo novčanim doprinosom, molitvama ili radom. (zl)

Izvor: Zagorski list

Skip to content