Novosti

Službena delegacije Grada Zaboka putuje u NR Kinu, u posjet gradu San Men Xia

U mjesecu lipnju 2011. službena delegacija grada San Men Xia s Veleposlanstvom NR Kine posjetila je Grad Zabok u cilju uspostave prijateljske suradnje na neformalnoj razini.

Tom prilikom je dogovoreno formaliziranje odnosa dvaju gradova u vidu potpisivanja povelje o prijateljstvu i suradnji.

Kulturna suradnja je već uspostavljena, započela je izložbom naivne kineske umjetnosti u Zaboku, koja je naišla na zanimanje i oduševila sve posjetitelje izložbe, a nakon toga organizirana je izložba fotografija snimljenih u Kini i Hrvatskoj, autorice Ritom Zhao u Gradskoj knjižnici, koja je otvorena do 8. 10. 2011.

U petak, 30. rujna 2011. delegacija Grada Zaboka u sastavu:

Gradonačelnik Ivan Hanžek, oec.,

Ivan Zvonimir Miljak, koordinator delegacije i posjete,

Miroslav Rasonja, direktor tvrtke „Dekor“ Zabok, tvornice rasvjetnih tijela i opreme,

Josip Kukec, direktor tvrtke „Ziegler“, tvornice vatrogasnih vozila i opreme,

putuju u NR Kinu, u posjet gradu San Men Xia, radi potpisivanja povelje o prijateljstvu i suradnji, te ostvarenja konkretnih poslovnih kontakata s ciljem gospodarskog razvoja grada Zaboka.

Bratimljenjem gradova će se produbiti suradnja na svim poljima od ekonomije, trgovine, znanosti, tehnologije, kulture te ostalim poljima, sa svrhom zajedničkog razvoja i napretka.

Delegaciji Grada Zaboka možemo samo poželjeti dobro vrijeme, sretan put i dobre vijesti za naše gospodarstvenike kad se vrate kući.
VIŠE O GRADU

SAN MEN XIA

Sanmenxia je prefektura na razini grada u zapadnoj provinciji Henan koja se nalazi u središnjoj Kini.

Grad leži na južnoj strani Žute rijeke na mjestu gdje rijeka presijeca propor visoravni na samom putu prema ravnici sjeverne Kine.

1957. godine na Žutoj rijeci izgrađena je brana, a samim time potopljeni su svi drveni prolazi.

Što se tiče geografskog položaja grad pokriva 10.496 Km2 i broji 2.240.000 stanovnika, a obuhvaća 3 županije (okruga), 2 županijska grada, četvrt Hubin, gospodarsku zonu i industrijski park.

Sanmenxia je osvojio mnoga priznanja i nagrade iz području turizma, menadžmenta i sociologije ljudskih prava i sigurnosti, ekologije (grad soli i vode) i kulture.

Nazivaju ga još biserom Žute rijeke, kulturnom Mekom, te gradom labudova.

«Više povijesti, više kulture» – riječi su cara Yu – koji se prema kineskoj mitologiji prije 4000 godina koristio «božanskom sjekirom» kojom je razrezao planinske vrhove tri puta, te na taj način stvorio 3 Sanmenxia klanca kako bi njima spriječio poplave i omogućio oticanje vode dalje prema istoku.

Prema navedenoj legendi grad je dobio ime «ždrijelo sa tri vrata».

Tijekom vladavine zapadne dinastije Zhou , Sanmenxia je bila dio teritorija zapadnog GUO (vladavina rođaka obitelji JI Zhou). Kasnije GUO preseljava svoj kapital iz moderne Baoji na Shangyang .

Sanmenxia ima šest ključnih na nacionalnoj razini jedinica koje su pod zaštitom kulturne baštine i 33 jedinice koje su pod zaštitom lokalnih vlasti sa 70 000 komada različitih kulturnih postava (kolekcija) koji su skupljeni unutar navedenih razina odnosno okruga.

Grad je poznat i po bogatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini od čega su 4 baštine zaštićene na nacionalnoj razini, a njih 45 na lokalnoj.

Arheološki nalazi u blizini SMX pronađeni između 1956. i 1991. godine prikazuju masovne grobnice, kola i ostale predmete Guo-a državnog vladara.

«Prekrasna zemlje, bogati resursi» – u SMX je otkriveno 66 minerala, od toga 34 minerala su certificirana i priznata kao takva, 37 ih se upotrebljava u industriji i proizvodnji.

Zlato, boksit i ugljen su tri izvorišna rudna bogatstva u gradu. Zlato je na drugom mjestu po broju izvoza iz Kine, dok prirodne rezerve boksita iznose 178 000 000 tona.

Bitno je za napomenuti kako je SMX poznat po mnogo kvalitetnih vrsta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Tako su po jedinstvenom okusu prepoznatljive Mianchi s Yangshao marelice, te Lingbao jabuke i «žižule» (kineske datulje).

Lushi planina poznata je kao «prirodno skladište» velikih količina svježeg i sušenog voća, gljiva i trava koje su neizostavan element u «narodnoj medicini».

Nadalje Henan provincija poznata je po uzgoju i tvornici prvorazredne klase duhana.

Trenutačno se SMX može pohvaliti sa 7 nagrađenih i certificiranih proizvoda .

«Vrhunski geografski položaj, napredna infrastruktura» – SMX se nalazi u zapadnom Henanu na jugu obale Žute rijeke, te je okružena sa tri planine. Većina prefekture nalazi se na nadmorskoj visini od 300 do 1500 metara, iako je najviši vrh u pokrajini na 2.413 metara n/v.

Prefektura se nalazi na raskrižju pokrajina Henan, Shanxia i Shaanxi, te graniči sa Luoyangu na istoku, Nanyang na jugu, Shaanxi na zapadu i Yuncheng (Shanxi) na sjeveru preko Žute rijeke.

SMX ima važnu stratešku poziciju za Luoyang i Xi an, a u današnje vrijeme je postao važno središte Euroazijskog mosta i željezničke trase.

Što se tiče prometnica i prometnih središta ovo su neke od ekonomski najvažnijih: Longhai željeznica, autocesta Lianyungang-Horgos, državne ceste 310 i 209., Yun Cheng-Shi Yan željeznica u izgradnji.

Znamenita je i SMX-Xi Chuan koja preko SMX povezuje provincije Shanxi i Hubei.

S obzirom na dobar geoprometni položaj i sjecište provincija SMX postaje veliki logistički centar.

«Harmoničan eko sustav i lijep krajolik» prekriven sa 46,7% šuma.

Postoji nekoliko nacionalnih parkova unutar SMX, među kojima su za izdvojiti planina Gan poznata po šumi crvenolisnih javora i prekrasnim vrstama leptira.

Nadalje planina «Yu Huang» poznata je po planinskim hrptovima i potocima sa kaskadama, kao i sa rijetkim životinjskim vrstama.

Unutar SMX nalazi se još mnogo poznatih i spomena vrijednih mjesta za posjetiti kao npr. muzej dinastije Zhou, veliki Hangu prolaz, budistički hran Kong Xiang, Zmajev zaljev, te veliki kanjoni Yu Xi i Yangshao.

Ekološki turizam razvijen je u provinciji Henan unutar koje se nalaze 24 znamenitosti, među kojima su 3 kojima je dodijeljen status «four star», a njih 11 dobilo je svoje mjesto na nacionalnoj turističkoj karti.

Krajolik je također prepoznatljiv po kilometrima plaža koje se protežu duž obala Žute rijeke, koju svake godine posjete na tisuće labudova (zato SMX nazivaju i grad labudova).

Od svojeg osnutka SMX se oblikovao kao industrijski sustav na tri razine: -razina konstrukcije hrana, razina strateške konstrukcije od 1966-1972, te razina reformi i otvorene politike.

U prvom desetljeću 21. st. SMX se osobito fokusirao da postane vodeće ekonomsko središte, potpomognuto povoljnim geografskim položajem i izvorima prirodnih resursa.

Sadašnje je gospodarstvo SMX usredotočeno na kemijsku, aluminijsku i metalnu industriju, te na proizvodnju zlata i uzgoj voća.

Kako bi smanjio utjecaj financijske krize SMX je u svoje upravljanje implementirao različite ekonomske strategije i projekte, potaknuo mnoge investicije, surađivao sa bankama i vlastima, radio na pro aktivnim konstruktivnim projektima, te se na taj način brinuo za ekonomski razvoj kako bi cijela gradska ekonomija i društvo zadržali dobar financijski status, te stabilno okruženje.

U 2009. godine BDP-e SMX iznosio je 70.991 biliona yuana, što je u odnosu na 2008. godinu povećanje za 12,2%.

Prihod je iznosio 6.811 biliona yuana, a lokalni proračun 4,15 biliona yuana, što pokazuje porast od 13,1 % u odnosu na 2008.

Investicije u infrastrukturu dosegle su 55.331 bilion yuana, što je 37,2% više nego u 2008. godini.

Porez koji su uplatile tvrtke iznosio je 44.378 biliona yuana, što je porast od 12% u odnosu na 2008.

SMX je koristio vanjske investicije u iznosu od 260.000 $.

Kad se sve prethodno uzme u obzir grad SMX postaje ekonomski, kulturni i turistički centar unutar «Zlatnog trokuta» Žute rijeke koji se prostire između pokrajina Henan, Shaanxi i Shan xi.

Tekst o gradu dostavila delegacija NK Kine, a s engleskog prevela Ivana Ivanek.

Skip to content