Novosti

Smotra dječjeg stvaralaštva okupila 450 sudionika

U subotu, 13. veljače 2016. godine, održana je jubilarna 20. Smotra dječjeg stvaralaštva Krapinsko-zagorske županije koja se održala u prostorima Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku.

Smotru je otvorila zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek koja je tom prilikom poručila „Pozdravljam one velike i male koji su pripremili današnje nastupe, sve vas koji ih podržavate, a posebno one iz publike koji su prije 20 godina sami sudjelovali na prvoj smotri dječjeg stvaralaštva. Njegovanje kulture našeg Zagorja je uvelike obiteljska tradicija. Oni koji su nekad bili u folkloru danas na svoju djecu prenose vrijednosti čuvanja i njegovanja običaja našeg Zagorja – Hvala Vam na tome“ istaknula je zamjenica župana Jasna Petek i potom istaknula da će Krapinsko-zagorska županija i dalje podržavati rad amaterskih kulturno umjetničkih udruga u financijskom, ali i u svakom drugom pogledu. Na početku večeri dobrodošlicu u grad Zabok je svima prisutnima poželjela i zamjenica gradonačelnika Zaboka Nevenka Gregurić, dok je svojim dolaskom mlade folkloraše podržala i dopredsjednica Saveza društva Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak.

Na 20. Smotri dječjeg stvaralaštva dječji folklor, igre, pjesme i plesove Hrvatskog zagorja, Slavonije, Podravine i Međimurja predstavilo je 13 dječjih folklornih skupina (iz Velikog Trgovišća, Krapinskih Toplica, Bedekovčine, Lobora, Velike Horvatske, Đurmanca, Stubičkih Toplica, Marije Bistrice, Novog Golubovca i Zaboka). Nastupe 450 sudionika je i ove godine sa stručnog aspekta pratio selektor Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja Goran Knežević pred kojim je zadaća odabiranja najuspješnije skupine za predstavljanje Krapinsko-zagorske županije na smotrama i festivalima više razine. Na kraju programa je zahvalnice voditeljima skupina podijelio Boris Roman Blažinić – predsjednik Zajednice amaterskih kulturno umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije koja je zajedno sa Ansamblom Zabok organizirala ovogodišnju smotru.

Organizacijom Smotre ZAKUU KZŽ potiče dječje aktivnosti na području kulturno-umjetničkog amaterizma i razvijanju senzibiliteta kako za tradicijsku kulturu, tako i za društveni rad u cjelini. Tijekom proteklih 20 godina na Smotri je sudjelovalo oko 260 dječjih skupna sa preko 5000 djece.

Izvor: www.kzz.hr

Skip to content