Novosti

SNIJEGA NEMA NA VIDIKU, ALI SMO SPREMNI

‘Tko nema zimske gume može ostati u garaži’


Zimska služba spremna je za početak sezone, a od 15. studenog svoje vozilo morate opremiti zimskim gumama, inače ste u prekršaju

Ne ponovila se pretprošla zima – rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Željko Vincelj prošlog petka na već tradicionalnom sastanku održanom u prostorijama Grada Zaboka, uoči početka rada zimske službe kojem su prisustvovali predstavnici HAC-a, HC-a, prometne inspekcije i policije, Državnog ureda za zaštitu i spašavanje i drugi relevantni sudionici koji će ove zime brinuti o prohodnosti naših prometnica.

Sol i sipina pripremljeni

Iako nas zasada ‘mazi’ topla jesen s iznadprosječnim temperaturama za mjesec studeni, za zimu se ipak moramo spremiti. Da su spremni, istaknuli su i svi govornici na tiskovnoj konferenciji za novinare. – Zimska služba spremna je za početak sezone, u kojoj se održava ukupno 652 km županijskih i lokalnih cesta. Spremno je 2000 tona soli i 2000 kubika sipine, a u radovima će sudjelovati 13 kamiona i 8 unimoga s montiranom kompletnom opremom (ralice i roto – posipači) te 5 utovarivača/rovopokrivača. Od 15. studenog službeno počinje rad zimske službe, a vozači od tog datuma moraju imati na automobilima sve četiri zimske gume, inače su u prekršaju.

Ne ponovila se pretprošla zima

– Nadamo se da se neće ponoviti zima kakva je bila pretprošle godine, koja nas je doslovce ‘ubila’, kad smo morali 70 posto svih sredstava za cijelu godinu utrošiti samo za tu zimu. Ove godine planiramo da će nam biti dosta 6,5 milijuna kuna. Pretprošla zima nam je odnijela blizu 11 milijuna kuna, ne ponovila se – rekao je ravnatelj ŽUC-a Željko Vincelj. Prema novom Pravilniku cesta iz I. i II. razine prednosti prohodna je ako visina snijega na kolniku ne prelazi 10 centimetara, a na drugim cestama (županijske i lokalne razine) 15 centimetara, naravno uz obvezatnu zimsku opremu. Zrinko Hržica ispred Hrvatskih autocesta rekao je kako je promet autocestom moguć ako visina snijega ne prelazi 10 centimetara. Hrvoje Sokol iz Hrvatskih cesta istaknuo je kako u našoj županiji održavaju 266 kilometara cesta. Josip Janžek iz Policijske uprave između ostalog je rekao kako će građani edukativne obavijesti moći pronaći i na internetskim stranicama MUP-A, dok će glasnogovornik putem medija obavještavati o prohodnosti cesta. Prometni inspektor Dragutin Curman govorio je o opremljenosti vozila u zimskim uvjetima te istaknuo da ukoliko nemate zimsku opremu, tada bolje auto ostavite u garaži.

Mirjana Bašak
ZABOK

Izvor: Zagorski list

Skip to content