Novosti

SPAS ZA ZAGORCE: U promet je puštena novoobnovljena Zagorska magistrala nakon više od dvadesetak mjeseci radova

Nakon završenog tehničkog pregleda, zadnja i treća dionica obnovljene Zagorske magistrale otvorena je prošle subote u večernjim satima. Zadatak Povjerenstva za interni tehnički pregled bio je izvršiti uvid u stanje izvedenosti radova s aspekta sigurnosti odvijanja prometa i kvalitete izvedenih radova te sačiniti zapisnik i dostaviti ga donosiocu Rješenja. Tehničkim pregledom uočeni su sitni nedostaci koji će se naknadno ukloniti do 30. listopada godine pod prometom. Riječ je uklanjanju svog nasipnog materijala i ostatka asfalta sa gradilišta te uređenju okoliša. Prometna važnost i funkcionalna opterećenost državne ceste D1 na dionici od raskrižja sa državnom cestom D 205 u mjestu Mokrice do čvora Zaprešić proizlazi iz činjenice da je ona sastavni dio glavnog turističkog pravca zapadne Europe sa glavnim gradom Hrvatske te dalje prema Jadranu. Regionalna značajka ove ceste koja znači život za Krapinsko-zagorsku županiju vidljiva je kroz činjenicu da ona, osim kako je već spomenuto, povezuje Krapinsko-zagorsku županiju sa gradom Zagrebom, spaja i niz društveno i gospodarski važnih velikih poslovnih subjekata Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije koji se nalaze neposredno na trasi obnove ceste.Državna cesta D1 na ovome dijelu povezuje i lokalne samouprave koje su vezane uz ovu cestu; grad Zaprešić te općine Bistra, Jakovlje, Luka, Veliko Trgovišće. Obnovom predmetne ceste svi navedeni subjekti dobivaju sigurniji i kvalitetniji izlaz prema gradu Zagrebu i ostalom dijelu Hrvatske. Nije naodmet spomenuti i veliki promet teških teretnih vozila koji ima značajan udio u prosječnom godišnjem dnevnom prometu. Radovima se izvela zamjena kolničke konstrukcije u debljini 100 cm te izrada novih asfaltnih slojeva. Također, na dionici su uređeni mostovi, odvodnja, raskrižja (lijevi i desni skretači) te prometna signalizacija i oprema ceste. Isto tako, uređeno je i 10 autobusnih ugibališta te nogostupi do njih. Budući da je promet, tijekom obnove zadnje dionice magistrale, bio preusmjeren kroz Veliko Trgovišće, stanovnike tog kraja zasigurno će veseliti najava župana da će se uskoro krenuti u obnovu cesta kroz tu općinu. (js, mb, mš)

Željko Kolar, župan Krapinsko – zagorske županije

Dijelim zadovoljstvo s građanima zbog otvorenje Zagorske magistrale i završetka radova. Odmah po otvorenju dionice, prošao sam je automobilom i uvjerio se u kvalitetu izvedenih radova. Mnogo to znači za naše dnevne migrante koji putuju u Zagreba na posao, ali i za teretni promet. Rasterećena je napokon i cesta kroz Veliko Trgovišće, a s ponosom mogu reći da su u tijeku razgovori s Hrvatskim cestama kako bi se dogovorila obnova oštećenih dionica u toj općini. Ovim putem vozače pozivam i na oprez te da se vozeći po Zagorskoj magistrali, pridržavaju prometnih pravila.

Anketa:

Anita Kobelščak: ”Znam da se otvorila Zagorska magistrala, ali danas ne idem preko nje, iako ju inače koristim često i jako sam zadovoljna.”

Josip Putar:”Putujemo preko Zagorske magistrale, dosad smo preko Velikom Tgrovišća i gubili smo više od 20 minuta”

Zijad Kamberović: ”Evo, sad vidim po znakovima da je otvorena Zagorska magistrala i idem za Zagreb preko nje, a dosad sam putovao okolo na Veliko Trgovišće.”

Izvor. Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content