Novosti

Specijalna bolnica za ortopediju, kirurgiju, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju «Sv.Katarina»

Bolnicu će otvoriti predsjednik Josipović. Datum otvorenje je prolongiran.

Zabok/Bračak

Specijalna bolnica za ortopediju, kirurgiju, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju «Sv.Katarina» u Zaboku osnovana je s namjerom da postane europski centar izvrsnosti s najmodernijom dijagnostičkom, terapeutskom i rehabilitacijskom infrastrukturom,gdje će se primjenjivati najnovije tehnologije i metoda liječenja u suradnji s vodećim europskim i američkim ustanovama i stručnjacima. Bolnicu će otvoriti predsjednik Ivo Josipović. Uz više od 270 uzvanika, svečanosti otvaranja nazočiti će iministar Darko Milinović,težupan Siniša Hajdaš Dončić.

Bolnica Sveta Katarina je preteča trenutno jednog od najvećih europskih zdravstvenih projekta (onog u Stubičkim Toplicama) koji bi se trebao realizirati tijekom iduće 3 godina, a čija se investicija procjenjuje na više 1.2 milijarde kn.

Medicinski i znanstveni dio projekta je osmislio, koncipirao i u njega uključio najprestižnije izraelsko-američke institucije Prof.dr.sc. Dragan Primorac, donedavni ministar znanosti, obrazovanja i sporta, te nastavnik naameričkim sveučilištima: Penn State University, University of New Haven, te na Medicinskim fakultetima u Splitu i Osijeku.

Do sada je u renoviranje bolnice, namještanje, kupovanje najsuvremenijih uređaja, osiguravanja materijalnih sredstava za početak rada Bolnice vlasnik (Jako Andabak)uložio oko 40 000 000,00 kn. Posebna je zanimljivost da je u bolnici Sv Katarina smješten i prvi uređaj za magnetsku rezonanciju u Zagorsko-krapinskoj županiji, te da žitelji županije više neće morati odlaziti na pretrage van granica svoje županije (uređaj za MRI je Siemens Avanto 1,5 T sa najjačim software-om u RH te s mogućnošću anesteziranja pacijenata. Njegova vrijednost je oko 8 000 000 kn).

Ministarstvo zdravstva je 02.svibnja 2011.g. izdalo rješenje kojim SB SV.Katarina ispunjava sve uvjete za obavljanje bolničke djelatnosti ortopedije, specijalističko-konzilijarne djelatnosti kirurgije, neurologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja te radiologije kao i djelatnost dnevne bolnice za potrebe kirurgije.

Specijalna bolnica Sv.Katarina nalazi se u dijelu OB Zabok na 2.254m2 (nakon javnog natječaja kojeg je raspisala Županija, Bolnica je uzela prostor u najam na 5 godina) sadrži:

¾5 specijalističko-konzilijarnih ambulanti (poliklinika):

Ambulanta za ortopediju

Ambulanta za kirurgiju

Ambulanta za anesteziologiju s liječenjem boli

Ambulanta za neurologiju

Ambulanta za fiziklanu medicinu i rehabilitaciju

¾Djelatnost radiologije (UZV, MR ,C-luk)

¾Stacionarni dio :

Odjel za ortopediju(14 kreveta)

¾Dnevna bolnica (5 kreveta)

¾Operacijski blok:

5 operacijskih dvorana

Soba za buđenje (4 kreveta)

Sterilizacija

Stručni tim SB Sv.Katarina čini 36 djelatnika od čega 14 liječnika:

¾5 liječnika specijalista ortopedije:

¾2 liječnika specijalista kirurgije:

¾1 liječnik specijalist neurokirurgije:

¾3 liječnika specijalista radiologije:

¾1 liječnik specijalist neurologije:

¾1 liječnik specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije:

¾1 liječnik specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja sa subspecijalizacijom intenzivne medicine:

Dvije trećine zaposlenih liječnika doktori su medicinskih znanosti ili imaju znanstveno-nastavnu titulu.

SB Sv.Katarina je opremljena najmodernijom medicinskom i informatičkom opremom :

¾Radiologija : uređaj MR (Siemens Avanto 1,5 T sa najjačim software-om u RH s mogućnošću anesteziranja pacijenata), svaka ambulanta ima UZV aparat (Siemens Acuson X300), digitalni C-luk (Philips, jedini digitalni c-luk u RH),

¾Operacijske dvorane: 2 artroskopska stupa (Arthrex,Karl Storz), 4 anesteziološka aparata Ohmeida, Berchtold lampe sa led tehnologijom opremljene kamerom, operacijski stolovi (2 Maquet, 3 Berchtold) sa kompletnom opremom, Maqut kirurški i anesteziološki stativi, laminar flow, kompletna Gettinge sterilizacija sa zasebnomsubsterilizacijom za 1 operacijsku salu, 4 pripreme pacijenata,

¾Buđenje : 4 kreveta opremljena za intenzivno liječenje (monitoring,respirator,defibrilator),

¾BIS/PIS/RIS/PACS sustav : cijela bolnica je informatizirana sa sustavom koji je najrašireniji u zdravstvenom sustavu RH, tako SB Sv.Katarina postaje kompatibilna sa većinom drugih naših zdravstevnih ustanova

Osim toga bolnica Sv. Katarina nudi i smještaj u 14stacionarnih kreveta u komforno namještenim sobama (1 jednokrevetna,2 dvokrevetne,3 trokrevetne), te 5 kreveta u dnevnoj bolnici za djelatnost kirurgije.

MEĐUNARODNA I ZNANSTVENA SURADNJA

SB Sv.Katarina razvija suradnju za djelatnost ortopedije s nizom stručnjaka iz Izraela, uključujući i stručnjake najveće i najpoznatije izraelske klinike The Sheba Medical Center,Tel Hashomer. Suradnja s ovim institucijama garancija su uvođenja najviših standarda i najnovijih metoda i protokola u ortopediji posebno iz područja kao što je stanična, molekularna i regenerativna ortopedija, te tkivni inženjering. Time ova županija, ali i regija dobiva „state-of-the-art“ ortopediju kao jedan od europskih centara izvrsnosti sa najpoznatijim stručnjacima koji bi dolazili kao operateri, ali i kao edukatori/mentori za naše liječnike i studente. SB Sv.Katarina razvija suradnju za djelatnost zahvata minimalno-invanzivne kirurgije kralježnice sa stručnjacima iz SAD-a (Caroline’s Pain Institute), posebice s jednim od u svijetu vodećih stručnjaka za pitanja liječenja boli prof.dr.sc. Leonardom Kapuralom.

Suradnja ustanova SB Sv.Katarina za djelatnost radiologije je jedna od najvećih austrijskih dijagnostičkih klinika „Diagnostikum“ (Beč, Graz). Navedeno je garancija, da će stručni tim SB Sv.Katarina pružati vrhunsku zdravstvenu skrb za sve građane i time doprinijeti kako u dizanju kvalitete zdravstvenih usluga tako i u uštedi zdravstvenom sustavu (skraćivanje listi čekanja, brži postoperativni oporavak pacijenata, skraćivanje vremena bolovanja, brži povratak na radna mjesta radnoaktivnih pacijenata). Jedan od vodećih svjetskih nogometnih trenera Avram Grant je nedavno posjetio bolnicu kako bi istražio njene mogućnosti u dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji igrača Premier Lige.

SURADNJA S NAJVEĆIM EUROPSKIM INVESTICIJSKIM FONDOVIMA:

Poznato je da već niz godina s Jakom Andabakom kao partner u nizu projekata sudjeluje jedan od najvećih europskih investicijskih fondova MarfinInvestmentGroup (MIG).MIG je poznat kao korporacija koja je prisutna u 35 država, sa 35 000 zaposlenih i 1.4 milijarde godišnjeg prometa.Tijekom dosadašnje suradnje s MIG-om, Andabak je udio od 49,9 % u Sunce Koncernu prodao MIF-u za 90 milijuna eura.

OKVIR I SLIKA S POTPISOM

Prije par dana Zagorje je posjetio i jedan od vodećih svjetskih kardiologa Prof.dr.Rafael Beyar, koji je ujedno i direktor jedne od vodećih izraelskih bolnica Rambam Health Care Campus iz Haife s kojom bolnica Sv Katarina planira intenzivnu suradnju.

Na slici (s lijeva) Igor Zgrabljić, tajnik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba, Itai Bar Dov, drugi tajnik i zamjenik šefa Misije pri izraelskom Veleposlanstvu, Yosef Amrani, Veleposlanik države Izrael, Mirjana ŠlajFrölich, kulturni ataše u izraelskom veleposlanstvu, Prof.dr. Dragan Primorac, Prof.dr. Rafael Beyar, direktor jedne od najvećih izraelskih bolnica Rambam Health Care Campus iz Haife i Jako Andabak

Skip to content