Novosti

Srednja škola Zabok nagrađena za Projekt: Medenjak uz kavicu

Organizatori: Ministarstvo turizma, HRT, HGK i HTZ

Predstavnici SŠ Zabok – učenici: M. Petra Mikulčić, Petra Škalec, Zrinka Arl,Valentina Ivanić, Mateja Labaš,Leona Marić, Anja Tomek,Viktorija Pezić,Branimir Topolovec i Nikola Poljanec,, te mentorica projekta Branka Kralj i ravnateljica škole Draženka Jurec

Ciljevi i zadaci:

·prezentacija zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu

·prezentacija Škole i postignuća naših učenika

·preuzimanje priznanja za najbolji/najkvalitetniji učenički projekt natječaja Promocija zanimanja

·preuzimanje nagrade: 2-boravak u Zadru – Falkensteiner Resort Petrčane, za 10 učenika, mentoricu i ravnateljicu

·sudjelovanje u programu svečanosti DHT predstavnika turističkog sektora, dobitnika i uzvanika nagrada i priznanja na nivou cijele RH (preko 1400 profesionalaca i stručnjaka iz sektora turizma)

Sažetak projekta:

Tijekom svibnja 2013. Ministarstvo turizma raspisalo je natječaj za srednje ugostiteljsko turističke škole RH, pod radnim nazivom Promocija zanimanja. SS Zabok se prijavila na natječajs projektom Mali Gastro – Medenjak uz kavicu. U projektu su sudjelovala 3 razreda 2. i 4 THK, te 4.HTT.

Svoje ideje za novi turistički proizvod učenici su opisali u esejima. Iako je bilo i raznih ideja kako promovirati Zagorje, odluka je pala na medenjak uz kavu kako bi se upravo taj gastro-proizvod predstavio na natječaju. Tijekom ljeta učenici su sami istražili recapture. Početkom rujna započelo je pečenje medenjaka, prikladno pakiranje i distribucija medenjaka u 10-tak ugostiteljskih objekata na području KZŽ, u kojima su gosti od 21. do 30. rujna o.g. mogli uz kavicu dobiti i kušati prikladno upakirane medenjake (kao poklon konzumaciju). Uz medenjak gostima smo postaviti nekoliko pitanja vezanih uz medenjake, te smo ih zamolili da ocijene kvalitetu medenjaka ocjenama od 1 – 5. Preko 50% ispitanih dodijelilo je odličnu ocjenu za kvalitetu medenjaka (a 35% njih se izjasnilo za ocjenu 4), dok je 90% ispitanih gostiju zabilježilo da je ideja izvrsna i da ima budućnost. Mišljenje poduzetnika, vlasnika ugost.objekta je također bilo pozitivno, pa su predložili da se projekt pečenja medenjaka nastavi i dalje o čemu će dalje odlučiti menagement škole i Školski odbor. Sami učenici suprocijenili da je projekt bio izuzetno uspješan jer su svi profitirali.

Po završetku projekta Škola je poslata izvješće o uspješnosti projekta Ministarstvu turizma. Stručno povjerenstvo MINT-a je pregledalo sve pristigle radove (13), te je odlučilo (prema zadanim kriterijima) da su najbolji projekti Ugostiteljsko turitičke škole iz Poreča, Ekonomske i trgovačke škole iz Čakovca i Srednje škole Zabok. Nagrađene škole dobile su pozivnicu za 2-dnevni boravak u Falkensteiner Resortu u Petrčanima, gdje su preuzeli svoja priznanja.

Projekt su pomogle realizirati nastavnice ugostiteljsko turističke grupe predmete u SŠ Zabok Anka Ilinčić i Renata Tršinski, kao i ugostiteljski objekti koji su pristali na suradnju kroz projekt Medenjak uz kavicu su: City caffe u Zaboku, Neandrtal pub Krapina, Caffe bar Mala Ramona Krapina, Caffe bar Barok Krapina, Seoski turizam – Klet Kozjak, Bluesun Hotel Kaj Marija Bistrica, Terme Tuhelj, Restoran Rody Gornja Stubica, Bistro Lily Bedekovčina, Restoran Sermage Sv. Križ Začretje i Restoran – Villa Zelenjak Risvica.

Umjesto zaključka želimo zahvaliti svima koji su nam čestitali na DHT: ministru Darku Lorencinu koji je s oduševljenjem primio košaru naših medenjaka, doministru Ž. Kramariću koji se pohvalio da je i on glasao/vrednovao naš projekt i kušao medenjake, ravnatelju Agencije za strukovno obrazovanje I. Šutalu i višem savjetniku sektora turizam i ugostiteljstvo Ivici Lozi, koji su s ponosom izjavili da i škole daju poseban doprinos našem turizmu, predsjedniku Kuharskog saveza RH Damiru Crleniju koji se posebno pohvalio ideju i naravno svim predstavnicima institucija i gospodarstvenika s područja Krapinsko zagorske županije.

Voditeljice projekta:

1.Petra Škalec, učenica 4HT razreda

2.Branka Kralj, nastavnica ugostiteljsko turističke grupe predmeta

3.Draženka Jurec, ravnateljica

1. slika -Ministar prima košaru medenjaka
2. slika -Učenici prije polaska na svečanost

3. slika -I dalje izrađujemo medenjake
4. slika -Učenici na kavici (bez medenjaka) u Zadru

Pripremila: Branka Kralj

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content