Novosti

Srednja škola Zabok, promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam

Izviješće Srednje škole Zabok vezano uz

Javni poziv Ministarstva turizma srednjim strukovnim školama za jačanje kompetencija strukovnih zanimanja kroz izradu projekata za turizam

PROMOCIJA I JAČANJE KOMPETENCIJA STRUKOVNIH ZANIMANJA ZA TURIZAM

Već niz godina učenici Srednje škole Zabok prijavljuju svoje radove/projekte na navedeni natječaj Ministarstva turizma. Ove godine također smo prijavili projekt pod nazivom Pozivnica na štruklijadu putem kojeg želimo doprinijeti promociji Zagorskih štruklja, kao nematerijalne kulturne baštine i zaštiti geografskog podrijetla Zagorskih štruklja.

S obzirom da se dugi niz godina u našoj školi njeguje pristup tradicionalnoj zagorskoj prehrani, smatramo da u ovom projektu možemo dokazati i pokazati naše kompetencije i vrijedno iskustvo u pripremi tradicionalnih, ali i moderniziranih zagorskih štruklja. Najvažnija od svega je zapravo naša spremnost i angažiranost da u suradnji s Krapinsko zagorskom županijom, udrugama i ugostiteljima s područja KZŽ, koji se trude kroz razne aktivnosti zaštiti geografsko podrijetlo zagorskih štruklja, odraditi za javnost, goste i turiste, te lokalno stanovništvo, niz aktivnosti na promociji i prezentaciji zagorskih štruklja, a to smo i postigli. Odradili smo 5 radionica:

1. Show cooking i degustacija za goste, posjetitelje i lokalno stanovništvo u Krapinskim Toplicama 14. 05.– u okviru 8. Zagorske štruklijade.

2.Prezentaciju i degustaciju za učenike, roditelje i nastavnike povodom dodjele završnih svjedodžbi u lipnju 2016.

3. Show cooking i degustacija uz sljubljivanje zagorskih štruklja s koktelima za posjetitelje i izlagače Zagorskog gospodarskog zbora 9.rujna, u Tjednu kajkavske kulture.

4.Degustacija i prezentacija gostima posjetiteljima na manifestaciji 100% zagorsko u Zagrebu.

5. Prezentacija projekta i degustacija zagorskih štruklja u formi fast food i street food za članove/ce Predsjedništva Zajednice ugostiteljsko turističkih škola RH.
Tri učenice: Lana Blažinić, Katarina Tuđa i Lorena Tišljar, i 3 učenika: Filip Matok, Vjekoslav Flegar i Mihael Tuđa, činili su projektni tim, a u radu svih radionica sudjelovali su svi učenici 4.THK razreda. Definirali smo sljedeće ciljeve projekta:

– da Srednja škola Zabok bude uključena u javni i gospodarski život cijele Krapinsko zagorske županije, te da po svojim aktivnostima, zalaganju, vještinama i znanjima doprinosi turističkom gospodarstvu, osmišljavanjem i kreiranjem novih i promocijom i starih i novih turističkih proizvoda – destinacijskih proizvoda

– podći razinu svijesti lokalnog stanovništva o važnosti našeg zavičaja, kulture i enogastronomije za potrebe turističkih konzumenata

– motivirati mlade za rad u turizmu i ugostiteljstvu

– prezentirati ugostiteljska i turistička zanimanja potencijalnim budućim učenicima i lokalnom stanovništvu

– poraditi na razvoju i brediranju regionalne gastro ponude, te širenju iste u druge dijelove RH

– utjecati na razvijanje projektnog načina razmišljanja kod učenika, kao i na razvoj poduzetničkog duha

– utjecati na razvoj timskog rada kod učenika

– upoznati učenike s mogućnostima projektiranje i za EU fondove.
Zadane ciljeve koje smo zacrtali u projektu uglavnom smo ostvarili, a učenici su imali priliku svoja znanja i postignuća odmjeriti u stvarnim radnim i životnim situacijama.
Projekt je predan na evaluaciju u Ministarstvo turizma. Posebno treba naglasiti da su uspješnosti projekta pridonijele gđa Anka Ilinčić i Renata Tršinski, nastavnice ugostiteljsko turističke grupe predmeta.
Mentorica projekta:
Branka Kralj

Skip to content