Novosti

Srednja škola Zabok sudjelovala na 5. Internacionalnom kongresu slastičarstva

SREDNJA ŠKOLA ZABOK

UGOSTITELJSKO TURISTIČKO UČILIŠTE

Izviješće sa Interslasta

U Termama Tuhelj od 12. – 13. Listopada 2016. Održao se 5. INTERSLAST – Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Interslast se sastoji od kongresnog, natjecateljskog i promotivnog dijela u kojem značajno mjesto zauzimaju praktične radionice, prezentacije domaćih i stranihproizvođača opreme i slastica, te stručna predavanja. Najzanimljivije od svega je zapravo pozivnica na svjetski godišnji event koji će se održati u Riminiju u Italiji u siječnju sljedeće godine.

I ove godine Srednja škola Zabok sudjelovala je u aktivnostima događanja na Interslastu. Na stručnim radionicama i prezentacijama slastica sudjelovalo je 10-tak učenika završnih razreda ugostiteljsko-turističke struke naše škole, koji su dužni svoje impresije, te trendove i novosti iz svijeta slastičarstva prenijeti ostalim učenicima ugostiteljske struke koji nisu bili na Interslastu.

U natjecateljskom programu Interslasta tj. na Artslastu je ove godine sudjelovalo 16 ekipa (5 stranih i 11 hrvatskih). Našu školu zastupali su učenici: Lana Blažinić, Anamarija Stakor, Martina Hohnjec i Filip Matok, koji su svojim radovima oduševili stručno povjerenstvo (od 7 eminentnih hrvatskih i stranih slastičara), na čelu s predsjednicom Hrvatskog saveza slastičara gđom. Dragicom Lukin, pa su našim učenicima dodijelili specijalno priznanje za prezentaciju slastica regije i primjenu autohtonih i prirodnih namirnica u svojim radovima kojima su predstavili 4 godišnja doba.

Teme natjecateljskog dijela bile su:

Izrada i ukrašavanje torti, te izrada i ukrašavanje pettit foursa (malenih kolačića).

Naši su učenici izradili 2 torte na zadanu temu te 16 vrsti različitih malih minjona, koji nisu smjeli biti teži od 20 grama. „Artslast“ je zapravo, natjecanje slastičara – juniora, kroz koje se preferira i intenzivira kreativnost, znanje, vještina i natjecateljski duh među mladim slastičarima. Pravo sudjelovanja na natjecanju imali su učenici srednjih slastičarskih škola RH i juniori, slastičari, do 23 godine starosti.

Kako Srednja škola Zabok nema u svojim obrazovnim programima učenike slastičarstva, posebno su nas razveselile pohvale članice stručnog povjerenstva gđe. Ružice Jukičić, executive chef hotela Ola, a naravno i priznanje i nagrada koje su primili naši učenici. Pobjedici natjecanja su naši mlade kolegice iz Samoborske ugostiteljsko turističke škole, a one će zastupati RH na natjecanju u Riminiju 2017.godine, na koje je pozvana i naša ekipa, naravno kao promatrači.
Pripremila:
Branka Kralj

Skip to content