Novosti

SŠ ZABOK POSTAJE CENTAR KOMPETENCIJE ZA TURIZAM: ‘Nadali smo se ovome jer smo po uspjehu drugi od svih ugostiteljskih škola u RH’

U izradi papirologije pomogla je ZARA, a velika su potpora bili i Županija te Grad Zabok, istaknula je ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak imenovala je 25 strukovnih srednjih škola kao centre kompetencije u Hrvatskoj. Centri kompetencije bit će ustrojeni u sektorima turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike i računalstva, poljoprivrede te zdravstva. Među 25 veličanstvenih našla se i jedna zagorska škola – Srednja škola Zabok. Škole je predlagao osnivač, odnosno Županija, a što je prethodilo samom izboru rekla nam je ravnateljica škole Draženka Jurec.

Kaže, veliko je ovo priznanje jer u Hrvatskoj postoji mnogo ugostiteljskih škola. – Ministarstvo je poslalo upitnike, a mi smo morali poslati dokaznice o sudjelovanju naših djelatnika u radnim skupinama, o radu voditelja županijskih stručnih vijeća, dokaznice o stručnom usavršavanju, uspjehu učenika, izvan nastavnim aktivnostima i sl., Dakle, ocjenjivao se cjelokupni rad škole. Kada se sve to vrednovalo i sagledalo, mi smo bili na drugom mjestu od svih ugostiteljskih škola, a treći od sve 352 strukovne škole u pet sektora – istaknula je Jurec dodajući da je u čitavom projektu važna bila i potpora Grada Zaboka, Krapinsko – zagorske županije i Zagorske razvojne agencije koja pomaže u pripremi papirologije za realizaciju projekta.

A projekt će prema pričanju ravnateljice Srednje škole Zabok uključivati poboljšanje prostornih i materijalnih uvjeta budući da će se raditi na adaptaciji i dogradnji postojeće zgrade. – Osim toga imat ćemo velike i brojne praktikume, pokazni hotel i sve ono što moderni centar za ugostiteljstvo mora imati. Tu će se odvijati i stručna usavršavanja nastavnika iz regije, povezat ćemo se s privrednicima, a imat ćemo i radionice za buduće i sadašnje djelatnice u ugostiteljstvu i turizmu. Vršit ćemo prekvalifikacije i dokvalifikacije, a dovodit ćemo i najbolje stručnjake da održavaju predavanja – istaknula je Jurec dodajući da će na praksu u zabočki Centar za kompetenciju dolaziti učenici iz okolnih županija, a obzirom da je Krapinsko – zagorska županija jedna od vodećih u kontinentalnom turizmu, ovo će, smatra Jurec biti novi zamašnjak u razvoju turističke djelatnosti.

Ovako bi trebao izgledati Centar za kompetenciju u turizmu

Što se pak početka radova tiče, Draženka Jurec ističe da su vrlo optimistični. – U rujnu bi trebali biti raspisani natječaji za realizaciju projekta, pa dok se riješe papirnati poslovi, negdje krajem svibnja ili lipnja iduće godine trebalo bi se krenuti u realizaciju. A kada se krene u realizaciju, onda je to gotovo za nekoliko mjeseci – naglasila je ravnateljica. Uz Srednju školu Zabok, ostali centri strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva bit će Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content