Novosti

Stephan Lupino u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Već tradicionalno Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok organizira susrete učenika s medijski poznatim osobama iz područja filma, fotografije, likovne umjetnosti i sl. Tako je ovaj put u školi gostovao jedan od naših svjetski poznatih fotografa Stephan Lupino.

Kroz posebno pripremljenu prezentaciju svojih najboljih radova, ali i kroz duhovit i srdačan razgovor s učenicima upoznao nas je s originalnošću svoje umjetnosti.

Poznato je da se fotografijom počeo baviti u vrijeme boravka u New Yorku, gdje je već svojim prvim radovima zaintrigirao svjetsku fotografsku javnost.

Njegov veliki i vrlo vrijedni opus odnosi se na life, modnu i portretnu fotografiju, autor je brojnih covera najcjenjenijih magazina, a također i ciklusa fotografija (Korak preblizu, Moji anđeli.). Nedvojbeno jedan veliki autor u čijim se radovima odražava senzibilnost i humanost čovjeka koji je uvijek volio biti korak preblizu.
U posljednjih nekoliko godina posebno ga zaokuplja rad na drugim područjima kreativnog izražavanja – dizajnu namještaja i skulpturi – na čiji je početke ukazivao na svojim ranim fotografijama gdje su stolci koje je sam izradio ravnopravno sudjelovali u kompoziciji sa živim modelom.

Kao posebnog gosta, Lupino je doveo zabočkog fotografa Dragutina Škreblina – Dadu koji je svijet fotografije učenicima približio kroz njen tehnički aspekt. Dado je osim po svojim poetičnim fotografijama poznat kao vrhunski majstor koji izrađuje profesionalne i izložbene fotografije gotovo svim poznatim hrvatskim fotografima

Svakako moramo napomenuti da se ovaj susret dogodio zahvaljujući profesoru Žaljku Nemecu, zaljubljeniku u fotografiju i njegovoj izuzetnoj upornosti u pregovaranju i organiziranju dolaska gospodina Lupina.

Pripremila: Božica Šarić

Skip to content