Novosti

Što s isteklim osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama? Vlada usvojila paket mjera za pomoć gospodarstvu

Što s isteklim osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama? Vlada usvojila paket mjera za pomoć gospodarstvu

Vlada je usvojila paket mjera za pomoć posrnulom gospodarstvu zbog koronakrize.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice zahvalio je svima koji proteklih mjesec dana rade sve da spriječe širenje zaraze koronavirusom. ”Ovog ožujka ćemo se, nažalost, dugo sjećati”, rekao je. Dodao je da pandemija ima jednostavan odabir – ili život sugrađana ili odricanje od dosadašnjeg načina života. ”Mi smo kao odgovorna vlada odabrali život naših sugrađana. Pozivam ih sve na odgovornost i samodisciplinu. Čuvajući sebe, čuvate sebe, svoju obitelj, susjede…”, rekao je i priznao da situacija nije laka. Pozvao je na povjerenje vlasti i struci.

”Kad gledamo Europu i svijet, nemaju rezultate kao mi. Stopa smrtnosti bit će semafor, pa moramo biti disciplinirani i strpljivi”, rekao je. Naglasio je da je pandemija imala veliki utjecaj na gospodarstvo, pa je današnja sjednica posvećena spasu gospodarstva. ”Stat ćemo iza hrvatskog radnika i gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri i na najbrži način”, naglasio je. Kaže da će mjere omogućiti očuvanje radnih mjesta. Najavio je da će Vlada u idućim tjednima raditi na tome kako kad pandemija završi što učinkovitije pokrenuti gospodarstvo. ”Apeliram na temeljno načelo, na načelo koje nas čini ljudima, a to je solidarnost”, rekao je. ”Moramo svi biti u istom brodu, bez obzira na to jesmo li privatni ili javni sektor, i morat ćemo se odricati zajedno”, poručio je predsjednik Vlade.

Mjere su privremene

Ministar Vili Beroš zahvalio je Zagrepčanima što su se unatoč potresu pridržavali mjera, pa je rast oboljelih i dalje linearan. ”Dosadašnji uspjeh u borbi protiv epidemije rezultat je dobre pripreme i pridržavanja mjera”, rekao je. Na kraju je pozvao sve da ostanu doma kako bismo sačuvali najmilije, ali i one koji brinu za nas.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da stožer redovito zasjeda već 36 dana, a podsjeća da su osim o koroni radili i na mjerama nakon potresa u Zagrebu. Naglasio je da su sve donesene mjere privremene i da će biti na snazi dok bude potrebno. Pozvao je građane da slušaju upute i poštuju mjere. Zahvalio je onima koji se pridržavaju mjera, ali i medijima koji neumorno informiraju javnost.

Paket mjera za pomoć gospodarstvu

Vlada donosi travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Potpora od 3250 kuna za radnike sada raste na 4000 kuna neto. Država će preuzeti i teret davanja na tih 4000 kuna, što je 1460 kuna po zaposlenom. Ukupno je to 5460 kuna po zaposlenom. ”To nije plaća, nadam se da će poslodavci moći isplatiti i više”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Poduzeća kojima je rad znatno otežan ili onemogućen djelomično ili u cijelosti bit će oslobođena poreznih obveza za sljedeća tri mjeseca, a riječ je o porezu na dobit, porezu na dohodak i doprinosima. Potpuno će biti oslobođeni oni kojima je godišnji prihod do 7 i pol milijuna kuna, a oni koji imaju više bit će oslobođeni ovisno o padu prihoda. PDV se plaća na ono što je naplaćeno, a ono što nije ide u odgodu. Donatore opreme oslobodit će plaćanja PDV-a.

Što s isteklim osobnim iskaznicama?

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je izmjene Zakona o poljoprivredi kako bi se poljoprivrednicima omogućila odgoda otplate.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je izmjene Zakona o putnim ispravama, osobnim iskaznicama i sigurnosti prometa na cestama, a kako bi se pridržavali socijalne distance. Dosad se, kaže, dosta dolazilo na šaltere, a nada se da će se kasnije primjenjivati ono što je uvedeno za vrijeme pandemije, a to je korištenje interneta za izdavanje dokumenata. Građani mogu koristiti staru osobnu iskaznicu do najviše 30 dana od dana prestanka epidemije, vozači također u tom razdoblju ne moraju podnositi zahtjev za izdavanjem istekle vozačke. Odjava vozila, preuzimanje vozačke također se može odgoditi. Tehnički pregledi i dalje se moraju obaviti u propisanim rokovima. I putovnice koje su istekle vrijedit će mjesec dana nakon završetka epidemije, a najviše zbog onih građana koji se vraćaju u Hrvatsku.

Pomoć turizmu i obrtnicima

Ministar turizma Gari Cappelli predstavio je izmjene zakona za pomoć turizmu. Turističke zajednice mogu se zaduživati, a Vlada će uredbom odrediti visinu turističke pristojbe. Daju se ovlasti ministru da produlji rok za hotele i apartmane koji su bili dužni napraviti kategorizaciju i rekategorizaciju. Rekao je da će pratiti stanje na tržištu i po potrebi reagirati. Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je povoljnije zajmove za ruralni razvoj.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da su donijeli odluku o odgodi nabave borbenih aviona.

Uskoro skuplji alkohol, cigarete i neki sokovi: Proizvođači ne otkrivaju cijene, gospodarstvenici kritiziraju veće trošarine

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vlada-ce-na-danasnjoj-sjednici-usvojiti-travanjski-paket-mjera-za-pomoc-gospodarstvu—600041.html

Skip to content