Novosti

Stotinjak tekstilnih radnika dnevno ostaje bez posla

Prognoze za hrvatsku tekstilnu industriju nisu nimalo ohrabrujuće. To nije ništa novo. Tekstilna i kožna industrija strmoglavo padaju već duži period. Kamensko, MTČ, Trimon… Najnoviji slučaj je Modna kuća Uzor iz Splita čije radnice čekaju svoje neisplaćene plaće. S druge strane, pojedini pogoni se zatvaraju, novi otvaraju, a na tržištu rada potreba za šivačicama uvijek je prisutna.

Kako onda sve to objasniti?! Možda iz tog razloga, što pojedini poduzetnici ne daju plaće radnicama, one napuštaju posao, pa onda kreće potraga za novima. Prema pričanju nekolicine radnica, takvi slučajevi nisu tako rijetki u Zagorju.

Krapinsko-zagorska županija nekad je u tekstilnoj proizvodnji prednjačila, a mnoge negdašnje tekstilne radnice i dandanas su na burzi rada čekajući starosnu ili prijevremenu mirovinu. Naravno, kroz to razdoblje nezaposlenosti promijenile su one po nekoliko poslodavaca, uglavnom u tekstilnoj branši.

Željko Šegina, regionalni koordinator Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske stanje u tekstilnoj industriji u Zagorju ocijenio je ‘od relativno dobro do jako loše’.

više u novom broju Zagorskog lista

Skip to content