Novosti

[STRUČNO SAVJETOVANJE U ZABOKU] Broj pretile djece u desetak godina narastao je za 15 %

Danas se u Velikoj galeriji grada Zaboka održalo savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“

Društvo „Naša djeca“ Zabok i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u sklopu projekta „Zdravo i fino“ danas su organizirali savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, LittleDot projektom potpore ranom roditeljstvu, Zavodom za javno zdravstvo KZŽ, Srednjom školom Zabok, Krapinsko-zagorskom županijom, Gradom Zabokom uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Svrha Savjetovanja je ukazati i upozoriti na problem debljine u djece te mobilizirati stručnu i širu javnost kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem – problem debljine djece, sustavno počeo rješavati. Na savjetovanju će biti prezentirana saznanja o čimbenicima rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu te o prevalenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine djece u predškolskoj i školskoj dobi. Također, prikazat će se opći rizici debljine po zdravlje kao i primjeri dobre prakse u području prevencije debljine u djece.

Da je ovo događanje vrlo edukativno i bitno objasnila je predsjednica Društva ‘Naša djeca’ Zabok Sonja Borovčak. – U Društvu ‘Naša djeca’ se već sustavno bavimo ovom problematikom od 2012. godine. Kao nekadašnja županica htjela sam dati doprinos kako bi sa školama i vrtićima vidjelo što možemo učiniti na temu zdrave prehrane djece – istaknula je Borovčak i dodala kako je sve godine rad DND-a podržavala Krapinsko-zagorska županija, Grad Zabok i Ministarstvo obrazovanja.

Predavači su bili eminentni stručnjaci pa je Borovčak ovom događaju dala status nacionalnog značaja. Složila se s time i zamjenica župana Jasna Petek. – Kroz različite preventivne programe u Županiji se puno radi na prevenciji debljine i promicanju zdravog navika života te zdravom provođenju slobodnog vremena. Društvo ‘Naša djeca’ Zabok je inicijator i vizionar svih akcija koji su vezane za mlade, djecu, promicanju zdravih stilova života i čestitam im na njihovom radu – rekla je Petek. Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek također je imao same riječi hvale kako za Društvo ‘Naša djeca’ Zabok, tako i za Dječje gradsko vijeće. – Dječje gradsko vijeće je najozbiljnije tijelo koje najozbiljnije promišlja o budućnosti svoga grada. Zaista smo ponosni za akciju ‘Zdravo i fino’ koja je iznimno uspješna i na domaćoj sceni, ali i međunarodnoj -istaknuo je Hanžek.

Jedna od predavačica na predavanju je bila Aida Salihagić-Kadić, predsjednica Društva Naša djeca Hrvatske i profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. – Prehrana je jako važna. Živimo u epidemiji pretilosti u dječoj dobi i ona poprima dramatične razmjere. Više od 380 milijuna djece i adolescenata ima problem s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću. Istraživanja pokazuju da se broj pretile djece brže povećava nego broj pretiliih odraslih osoba, zabrinjava da se debljina javlja sve ranije odnosno u sve mlađim dobnim skupinama – objasnila je Salihagić-Kadić i dodala kako je prehrana bitna i prije rođenja djeteta.

Sanja Musić Milanović, docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Službe za promicanju zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo objasnila je kako je pretilost kod djece kompleksan problem. – O prehrani djece u cilju prevencije djece je već sa 16. tjedana kada se rade masne stanice, a drugi val stvaranja masnih stanica je kad se dijete rodi, od navršenih 6. mjeseca do 2. godine života. Tad dijete stvara obrazac zdravih navika koje vidi od svojih bližnjih – istaknula je Musić Milanović i istaknula porazne statističke podatke. – Od 2002. do 2015. godine u Hrvatskoj se dogodio se dramatičan skok sa 20% djece koji imaju prekomjernu težinu u dobi od 8 godina do 35%. To je rezultat nepravilnih životnih navika. Naše istraživanje pokazuje kako trećina djece svakodnevno konzumira nezdravu hranu, dvije trećine svakodnevno ne konzumiraju vioće i povrće, a jedu hranu koje imaju skrivene kalorije – istaknula je Musić Milanović,

Dodajmo kako su na ovom događanju sudjelovala i sama djeca koja su podijelila mišljenja o tome kako se treba hraniti, a mogla su se i kušati zdrava jela koja su predstavljena u sklopu projekta ‘Zdravo i fino’.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content