Novosti

Studijski posjet nastavnika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i nastavnika Elektrostrojarske škole Varaždin Londonu

Projekt: Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji

Strukovni nastavnici Elektrostrojarske škole iz Varaždina, nastavnici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te predstavnici ostalih projektnih partnera (Veleučilišta VERN i Restarta) sudjelovali su od 19. do 25. ožujka na studijskom putovanju u Englesku u sklopu projekta „Modernizacija školskih kurikuluma“.

Glavni je cilj ovog studijskog posjeta bio upoznati i omogućiti bolje razumijevanje elemenata etabliranog modela školske televizije i internetskog radija koji djeluju u okviru sustava srednjeg i visokoškolskog strukovnog obrazovanja.

Ujedinjeno je Kraljevstvo (Engleska) odabrano zbog činjenice da u okviru britanskog/engleskog sustava srednjeg strukovnog školstva te sustava visokog školstva postoji niz primjera dobre prakse, uključujući niz školskih/studentskih televizija koje su organizirane na sličan način kao male TV kuće/TV kuće s lokalnim koncesijama. Većina školskih/studentskih televizija u Ujedinjenom Kraljevstvu (Engleskoj) uspješno racionalizira svoje djelovanje na način da sustavno koristi internet kao primarni medij za distribuiranje medijskih sadržaja koje produciraju učenici/studenti kao dio svoje praktične nastave.

Domaćin studijskog posjeta bila je Škola za medije, umjetnost i dizajn u sklopu Westminster Universityja. Nastavnici su imali prigodu upoznati se s britanskim obrazovnim sustavom te s medijskim projektima koje studenti i njihovi mentori provode u obliku Smoke TV-a i Smoke radija.

U sklopu studijskog posjeta predstavnici organizacije The National Student Television Association (skraćenica NaSTA) upoznali su nastavnike s aktivnostima kojima se bavi ova organizacija u kojoj je umreženo preko 40 školskih/studentskih televizija (http://nasta.tv). NaSTA, između ostalih svojih aktivnosti organizira:

– nacionalne projekte/produkcije zajedno sa školskim/studentskim televizijama, svojim članicama, kao što je projekt „Freshers TV

– godišnju dodjelu nagrada u različitim kategorijama za najbolja ostvarenja školskih/studentskih televizija.

Uz Westminster University delegacija iz Hrvatske posjetila je i elitni Regents University u samom središtu Londona. To je ustanova koja se sastoji od niza fakulteta, između ostalog i fakulteta dramske umjetnosti i medija.

Osim radnog stručnog dijela nastavnici su se upoznali s kulturnim znamenitostima Londona te s načinom života u Londonu što će svakako pamtiti kao nezaboravno iskustvo.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content