Novosti

Subvencioniranje stambenih kredita za mlade- produljen rok prijava do 4.10.2019.

NITI NAKON TREĆEG POZIVA, INTERES ZA OVU MJERU NE JENJAVA, A NOVI POZIVI BIT ĆE OTVORENI VEĆ U OŽUJKU I RUJNU 2020.

ZBOG VELIKOG INTERESA, PRODULJUJE SE ROK DO 4. LISTOPADA: Do sada pristiglo 2236 prijava za subvencioniranje stambenih kredita za mlade

Broj prijava za subvencioniranje stambenih kredita za mlade i dalje raste. Nakon dva tjedna otvorenog poziva, kojima država pomaže mladima da na povoljniji način riješe svoje stambeno pitanje, u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama, stiglo je 2236 prijava, što je nastavak trenda od 200 prijava dnevno u tjedan dana. S obzirom na brojne molbe mladih za produljenjem roka, prijave će se produžiti do 4. listopada.

Ključni aspekti

– Niti nakon trećeg poziva, interes za ovu mjeru ne jenjava, što nam samo govori da su mladi prepoznali ovu mjeru, prate pozive, imaju pripremljenu cijelu dokumentaciju i da im je bitna pomoć u kupnji prve nekretnine. Nama je pak drago da možemo sudjelovati u kreiranju i provedbi ove važne demografske mjere. Ako olakšamo mladima u rješavanju stambenog pitanja, a paralelno imamo kvalitetan obrazovni sustav i provodimo mjere za rast gospodarstva, pa time i zapošljavanja, zatvaramo tri ključna aspekta bitna da mladi ostaju u Hrvatskoj i ovdje imaju svoje obitelji – obrazovanje, zapošljavanje i stanovanje. To je u konačnici i naša uloga u Vladi – poručio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar

Svi koji predaju valjanu dokumentaciju, dobit će subvencije, a za one koji ove godine nisu našli odgovarajući stan ili kuću za ovaj rok prijava, moći će to učiniti dogodine, u ožujku i rujnu 2020. Znajući kada će se opet moći prijaviti na subvencije, građani imaju dovoljno vremena da pripreme svu potrebnu dokumentaciju i budu spremni kada novi poziv bude raspisan.
– Pozivam mlade ljude da se pridruže tisućama onih koji su uz pomoć subvencioniranih kredita riješili svoje stambeno pitanje. To za mene nisu samo brojke, to je na tisuće mladih ljudi koji sada imaju svoj dom, koji grade svoje obitelji u kojima se rađaju djeca, i oni su budućnost Hrvatske – kazao je potpredsjednik Vlade Štromar.

12 kreditnih institucija

Subvencija se produljuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno, usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a ove godine izglasane su i izmjene Zakona, kojima se subvencija produljuje za dodatnih godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet, trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete, subvencija će trajati ukupno devet godina.

Ove godine odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto, najniže do sada. Na natječaj se mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina, koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno, do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Izvor:Zagorje.internacional

Skip to content