Novosti

ŠUDIGO U KRAVATAMA

18. listopada obilježava se svjetski Dan kravate. Riječ kravata dolazi od francuske riječi „croata“.

Modni hit je krenulo od hrvatskih vojnika koji su u 17. stoljeću nosili laneni povez oko vrata.Takav modni dodatak neobično se svidio francuskom kralju Luju XIV, koji je bio izrazitio tašt i modno osviješten. „Kralj Sunce“, kako su ga zvali, uposlio je vlastitog „kravatara“ tj. osobu koja mu je svakog dana dostavljala nekoliko kravata. Kralj bi odabrao jednu od fine čipke ili svilenog muslina u skladu sa svojim trenutnim raspoloženjem.

Ove godine, glavne kravatarke u našoj školi su Valentina Šenator i Gabrijela Daćnik učenice dizajna odjeće koje su oblikovale kravate tehnikom termofiksiranja. Kao osnovni oblikovni materijal reciklirale su ambalažnu najlon foliju.

Kravata kao modni dodatak dio je hrvatske kulturne baštine. Sukladno tome školski prostor uređen je u znaku tog modnog dodatka. Izložbeni eksponati, likovni i dizajnerski produkti, uradci su učenika 3. i 4. razreda dizajna. Ucenici i profesori pozvani su da četvrtak i petak i sami ukomponiraju kravatu u svoju odjevnu kombinaciju. Bio je to stilski i vizualno uljepšan dan!

Pripremila:Bozica Šarić, ravnateljica

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content