Novosti

ŠUDIGO ZABOK: Projektna nastava „U kiparskom studiju s Augustinčićem“

u Klanjcu u Galeriji Antuna Augustinčića i u novome Studiju GAA učenici završnih razreda Industrijskog dizajna iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok zajedno sa profesorima Mirjanom Smolić , dr.art. i Nikolom Sinkovićem održali su prvi dio integrirane nastave stručnih predmeta Materijali i procesi oblikovanja i Projektiranje.

Vanučionička nastava dogovorena je s ravnateljicama institucija gospođom Nadicom Jagarčec ravnateljicom Muzeja Hrvatskog zagorja, i ravnateljicom škole Božicom Šarić, kao dobar primjer suradnje između zagorskih muzeja i stručne nastave iz područja vizualnih umjetnosti.

Učenici i mentori razgledali su prvo stalan postav Augustinčićevih djela u „staroj“ Galeriji i njenom eksterijeru, a zatim su se upoznali i s tehničkim, znanstvenim i umjetničkim inventarom suvremenog prostora Studija GAA kao umjetničkom kiparskom i multimedijalnom centru Hrvatskog zagorja. Moderan Studio GAA raspolaže izložbenim prostorom s atraktivnim postavom recentnih djela mladih diplomanata na ALU u Zagrebu, konferencijskom dvoranom, stolarskom i restauratorskom radionicom, foto studijem i knjižnicom. Tijekom boravka koristili vrhunski dizajniranu multimediju: interaktivne kioske koji su im naročito privlačili pozornost jer su prilagođeni različitim dobnim i obrazovnim skupinama, kao i skupinama s posebnim potrebama, s igrama, kvizovima i drugim zabavnim interaktivnim servisima (snimanje tematskih selfie fotografija, slanje virtualnih razglednica, slaganje puzzli…

Kroz autorske tekstove i fotografije, muzejsku dokumentaciju i posebno snimljene mini-dokumentarce nudile su im se informacije o Augustinčiću i klanječkoj Galeriji.

Nakon upoznavanja kiparskog opusa Antuna Augustinčića virtualno i uživo u kamenu, drvu, gipsu i bronci, učenici su odradili praktičnu nastavu modeliranja glave u glini na drvenom stalku prema kiparskom predlošku, ekspresivnom portretu I. Mujezinovića u prostoru Studija za kreativne radionice.

Učenici su bili prava atrakcija gostujućoj grupi američkih posjetitelja.

Nastavak rada je u petak 27. 10. 2017. kada će učenici u Studiju GAA analizirati filmske projekcije i nakon toga održati radionicu modeliranja torza prema predlošku Augustinčićevog torza, kako bi se upoznali s anatomijom ljudskog lika što je važno u primjeni na ergonomiju u Industrijskom dizajnu.

Skip to content