Novosti

Šudigovci izvrsni na državnom natjecanju iz grafičkih tehnologija i audio-vizualnog oblikovanja

Deveto državno natjecanje iz Obrazovnog sektora grafičke tehnologije i audio-vizualnog oblikovanja – World Skills Croatia – u Splitu je od 25. do 27. travnja okupilo 29 učenika i 21 mentora iz 9 srednjih škola. Učenici su se natjecali u tri područja: grafička tehnologija i dizajn, web dizajn i multimedija, a u području web dizajna i multimedije sudjelovali su i učenici iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te pritom ostvarili izvrsne rezultate.

Na državnom natjecanju iz područja web dizajna učenik Dino Dolovčak plasirao se na 3. mjesto i time osvojio brončanu medalju, a na pratećoj smotri fotografija učenica Lucija Strugar osvojila je 1. nagradu za kolekciju fotografija. Na natjecanju u području radija, školu su predstavljale Petra Sokolić i Magdalena Janđel.

Natjecanja iz web dizajna i radija

Brončanu medalju u području web dizajna osvojio je Dino Dolovčak, učenik 3.WD razreda, koji se plasirao na treće mjesto s 35 od 40 mogućih bodova. “Bilo je to veliko iskustvo za mene, vidio sam puno toga, razgledali smo Split i Imotski, jako mi se svidjelo. Najveći dojam na mene ostavila je škola domaćin. Zadovoljan sam postignutim rezultatom i nadam se da će dogodine biti prilike za još boljim. Zahvaljujem mentoru na uloženom trudu i podršci koju mi je pružio” – kratko nam je rekao samozatajni i skromni Dino. Učenika je za natjecanje, na kojem su se provjeravala znanja i vještine u izradbi dinamičnog web sjedišta korištenjem HTML5, CSS3 i JavaScript tehnologija, pripremao nastavnik Krešimir Varga.

U području multimedije, učenice Magdalena Janđel iz 4.MT i Petra Sokolić iz 3.MT zajedno su osvojile šesto mjesto za izradbu radijske reportaže na temu intelektualnog vlasništva. “Zaista je predivan osjećaj doživjeti razmjenu iskustva učenika koji pohađaju istu školu, isti smjer te slušaju iste predmete. Iskustvo natjecanja je također zanimljivo jer sastaviti radijsku emisiju u četiri sata nije mala stvar. Treba doći i na to državno i samim time se svi sudionici mogu smatrati pobjednicima” – istaknula je Petra. Mentorica učenicama je nastavnica stručnih predmeta Marina Kanceljak Buhin.

Uz samo natjecanje održana su i dva popratna događanja u školskoj galeriji Kreaktiva – smotra fotografija na temu Snapshot: ritam grada te izložba učeničkih radova iz strukovnih predmeta nastalih u okviru redovnog obrazovanja.

Na smotri fotografija prvu nagradu osvojila je Lucija Strugar iz 4.MT za kolekciju od pet međusobno poveznih fotografija pod nazivom Ljubav i prijateljstvo u dugoj ekspoziciji. “Autor je na izuzetno kreativan način povezao slučajne prolaznike s glavnim likovima na svojim fotografijama. Za ovakav pristup fotografiji u kojoj se koristi duga ekspozicija, osim kreativnosti, potrebna je više razina fotografskih znanja i vještina kako bi se dobio željeni rezultat. Dodatno oduševljava ideja da se sve fotografije povežu u priču u kojoj svaka od njih predstavlja zaseban snapshot” – izvadak je iz obrazloženja poznatog splitskog fotografa Matka Biljaka za prvonagrađeni rad. Mentorica njezinog rada je nastavnica stručnih predmeta Tamara Bilankov.

ISKRENE ČESTITKE UČENICIMA I NJIHOVIM MENTORIMA.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content