Novosti

Sudjelovanje mladih iz Zaboka na radnoj akciji u Krškom

U okviru projekta Trans-nacionalna inicijativa mladih „Omladinske brigade“ koji Društvo Naša djeca Zabok provodi kao partner slovenskoj udruzi Društvo širjenja uporabnih znanj iz Krškog u okviru programa Mladi na djelu osmero mladih volonterki i volontera Srednje škole Zabok s voditeljicom Anom Frgec prošlog su vikenda boravili u Krškom.

Tijekom prošle školske godine 2012./2013. omladinske brigade iz Krškog i Zaboka istražile su funkcioniranje i radne aktivnosti nekadašnjih omladinskih brigada te su time inspirirane i same organizirale i izvele radne akcije u svojim lokalnim zajednicama.

Zajednički sa svojim prijateljima iz Slovenije osmislili su i izveli radnu akciju kojom su pomogli pripremiti i održati spomen događaj „Planina – spomin in opomin“, na Planini pri Podbočju u Sloveniji kojim se nastoji održati sjećanje na tragične događaje iz II. svjetskog rata. Za taj događaj mladi omladinci/volonteri zasukali su rukave i bacili se na obnovu stare lovačke kuće te na pripremanje šatora i bine za održavanje manifestacije.

Na toj su manifestaciji sudjelovale brojne udruge i organizacije, počevši od veterana II. svjetskog rata iz Slovenije i Hrvatske, lovačkih društava, osnovnih škola, sportsko-turističkih društava te brojna kulturno-umjetnička društva: puhački orkestar, recitatori, kantautori, pjevačke skupine i zborovi, a gostovao je i slovenski akademik i povjesničar dr. Jože Pirjevec.

Zabočki volonteri i volonterke i ovoga su puta pokazali i dokazali koliko su kroz ovaj projekt naučili i kako se zajedničkim radom može puno toga postići i napraviti za dobrobit lokalne zajednice – rekla je koordinatorica projekta za Hrvatsku, tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak.

Pripremila Jasenka Borovčak

Skip to content