Novosti

[SUNCE NA DLANU] Predstavljen jedan od najinovativnijih projekata u Hrvatskoj

Jedinstvena platforma spaja digitalnu tehnologiju s poticanjem korištenja obnovljivih izvora energije.

Ispred Energetskog centra Bračak danas je predstavljen jedan od najinovativnijih projekata u Hrvatskoj, ‘Sunce na dlanu’. Riječ je o jedinstvenoj investicijskoj platformi koju razvijaju REGEA, SAP i EXPERTA, a čiji se početak rada očekuje početkom lipnja.

Kako je istaknuo Julije Domac, ravnatelj REGEA – e, u ovom projektu spaja se digitalna tehnologija s poticanjem korištenja obnovljivih izvora energije – To je budućnost kojoj cijeli svijet teži, prelazak na čiste izvore energije. Ovom platformom omogućit ćemo investitorima, ESCO tvrtkama, mirovinskim fondovima da investiraju u fotonaponske elektrane, bez obzira nalaze li se one ovdje u Hrvatskom zagorju ili bilo gdje u Hrvatskoj ili Europi. Proizvod koji razvijamo globalnog je karaktera, a znanje koje promoviramo i posjedujemo je naše domaće – istaknuo je Julije Domac.

Ova je platforma poput onih koje već koristimo svakodnevno, kada, npr., rezerviramo smještaj, naručujemo taxi prijevoz i sl. – Na platformi zainteresirani vlasnici krovova i zgrada, iz javnog i privatnog sektora, daju svoje projekte, kao mogućnost za investiciju za izgradnju fotonaponske elektrane. Tu ponudu projekata onda gledaju potencijalni investitori, ESCO tvrtke, poput poduzetnika koji sada grade fotonaponsku elektranu na bolnici. Potom oni biraju projekte i pakete projekata i sklapaju ugovor s tim vlasnicima preko platforme. Platforma osigurava da je transakcija transparentna i korektna za obje strane i na taj način dolazimo do puno bržih investicija i više projekata u kraćem vremenskom razdoblju – pojasnio je Julije Domac, dodavši da je Krapinsko – zagorska županija plodno tlo za ovako nešto, s obzirom na otvorenost inovacijama i od strane Županije, gradova i općina. – Naš sljedeći najveći paket će biti zdravstvene ustanove u KZŽ, a to je vrijednost investicije gotovo 10 milijuna kuna – zaključio je ravnatelj REGEA – e.

Direktorica SAP – a Sonja Popović pojasnila je kako je došlo do suradnje i partnerstva između REGEA –e, SAP – a i EXPERTA. – Kroz razgovor došli smo do toga da imamo zajedničke ideje kako podržati inovacije u Hrvatskoj. Rodila se ideja, inicijator je Julije Domac i REGEA tim, a mi smo tu bili tehnološki partner i kroz jednu našu Design Thinking metodologiju i radionicu koju smo odradili u Heidelbergu u Njemačkoj, došli smo do konkretizacije i dizajna cjelokupnog tehnološkog rješenja. U ova dva dana smo u finalizaciji rješenja, koje ćemo zajedno predstaviti na SAP – ovoj godišnjoj konferenciji 6. lipnja u Zagrebu – rekla je Sonja Popović.

Zadovoljan je i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo da je ovaj projekt još jedan dokaz da znanje stoluje u Hrvatskoj. – Imamo vrhunske stručnjake koji mogu raditi platforme i projekte, koji su ne na razini EU, nego i iznad toga. S takvim projektima možemo se zapravo nametnuti i zahtjevnom europskom tržištu te svoje znanje izvoziti u druge zemlje. Hrvatska ne mora biti samo zemlja sunca, mora i uslužnih djelatnosti, nego može biti zemlja pameti, zemlja inovacija, zemlja primjene novih tehnologija – istaknuo je Kolar, zahvalivši ekipi Julija Domca, kojeg je znakovito oslovio ‘profesorom Baltazarom’.

Župan je dodao da je REGEA tim napravio analizu svih zdravstvenih ustanova u našoj županiji te izabrao 5 ustanova u kojima postoje tehnički uvjeti za takvu investiciju. Radi se o specijalnim bolnicama u Stubičkim i Krapinskim Toplicama te ambulantama Doma zdravlja u Krapini, Zaboku i Donjoj Stubici. Prednost je što cijena tehnologije fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije i opreme je u stalnom padu, dok cijena energenata raste. Julije Domac dodao je da će do ljeta biti gotovi natječaj i ugovori, a sama instalacija fotonaponskih panela traje 20 – ak dana. – Benefiti su jeftinija energija za korisnike od prvog dana, benefiti su za okoliš, poduzetnike, kao i kruženje i zadržavanje novca na području županije – istaknuo je Domac.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content