Novosti

Sve oči uprte su u Vladine mjere za nezaposlene

Ispostave zavoda za zapošljavanje postale su najposjećenije ustanove u posljednjih nekoliko godina otkada je brojka zaposlenih strmoglavo počela padati, a nezaposlenih se gomilati. Većinom su se tako bez posla ostali srednjovječni muškarci i žene koji posao u struci teško da mogu naći, a za prekvalifikaciju su ili umorni ili ‘stari’ da ponovno uče nešto novo. Krajem siječnja 2012. godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirana je 334.351 nezaposlena osoba. U usporedbi sa siječnjem 2011. godine broj nezaposlenih smanjio se za 0,01 % ili 27 osoba, a u odnosu na prosinac 2011. broj nezaposlenih povećao se za 6,0 % ili 18.913 osoba. U Područnoj službi Krapina evidentirano je 7.961 osoba, što je za 6, 6 posto više u odnosu na prosinac 2011., te za 4, 5 posto u odnosu na siječanj 2011. Upravo je siječanj bilježio porast broja nezaposlenih koji su došli direktno iz radnog odnosa. Najveća brojka nezaposlenih evidentirana je na području Ispostave Zabok i to 1833 osobe. Upravo iz tog razloga posjetili smo zabočku ispostavu.

Ne žele pričati

U srijedu ujutro u Ispostavi Zabok bilo je oko desetak nezaposlenih koji su došli tražiti posao ili se prijaviti što im je obveza svakih mjesec dana. Naravno, bilo je za očekivati da ljudi neće biti povjerljivi za razgovor i da neće o svojem problemu otvoreno pričati pred svima. Svi oni strpljivo su stajali u redu, čekajući svoj red i povremeno pregledavajući panoe na kojima su ponuđena slobodna radna mjesta…Nakon nekog vremena stvorila se gužva, a komentari koji su se čuli bila su većinom ‘jadanja’ .

– Ukoliko i nađeš neki posao, to je za najviše tri ili do šest mjeseci, uvijek na određeno vrijeme. Zaposle te na tri mjeseca, pa opet na tri…Kada te poslodavac iskoristi više te ne treba – iz iskustva ispričao nam je jedan gospodin.

– Već sam11 godina na burzi, a imam 29 godina radnog staža koje sam zaradila radeći u ugostiteljstvu. Nudili su mi posao, ali u Dalmaciji na što ja nisam pristala – ispričala nam je jedna gospođa koju smo sreli ispred vrata zabočke ispostave Zavoda za zapošljavanje. Ostali se nisu dali pred fotoobjektiv. Pregledavajući oglase sa slobodnim radnim mjestima doznali smo da se traže geodeti, prodavači, šivačice, vozači hitne medicinske pomoći, njegovateljice….

Bez vjere u novo zaposlenje

Iz toga se dade zaključiti da poslova ima, no unatoč tomu sve je višeljudskih sudbina na burzi.Zanimljiv oglasi na koji smo naišli jest da se traži SOS mama u Dječjem selu Hrvatska koja bi tamo htjela živjeti i raditi. Traže se tri SOS mame za područje Osječko-baranjske županije. Teško da će neka brižna ostaviti obitelj i otići, no žena bez obveza koja voli djecu bi i mogla. Zamijetili smo i oglas da se traže plesačice i animatori na bini u jednom objektu na području Splitsko-dalmatinske županije, no za to pak trebate ipak biti malo hrabri, a i sumnjivi roditelji bi se pitali tko zna što se krije iza tog oglasa.Podatak koji zabrinjava je da je najviše nezaposlenih u evidenciji PS Krapina mladih u dobi od 15 do 24 godine. Nezaposleni iznad 55 godina nemaju vjeru da će se ponovno zaposliti, no prema riječima Marije Kantoci, rukovoditeljice Odjela pravnih, kadrovskih i općih poslova Područne službe Krapine upravo starije kategorije nezaposlenih koje se dulje vrijeme nalaze na Zavodu se zapošljavaju na javnim radovima, tako da nije baš toliko crno. Slična situacija je i u drugim županijama, no vjeruje da će ta situacija ipak popraviti kada Vlada počne s konkretnim mjerama zapošljavanja. Nova Vlada najavila je mjere poput poreznih olakšica za one koji zapošljavaju osobe s burze, smanjenje doprinosa poslodavcima koji zapošljavaju mlade bez iskustva, te javne radove za nezaposlene koji kreću u ožujku. Koliko će se brojka zaposlenih smanjiti puno ovisi oporavku našeg gospodarstva.

ANKETA

Pavao Kranjec

Nakon 28 godina radnog staža dobio sam otkaz u jednoj firmi iz Zaboka kao višak radne snage. Danas se prvi put prijavljujem na burzu. Ne znam koja su moja prava i mogućnosti i nadam se da ću saznati. Da ću naći posao u ovim godinama čisti sumnjam. Ne vjerujem. Radio bi bilo kaj, nema se tu više što birati.

Đurđica Vuzem

Završila sam studij fizioterapije. Iz Krapinskih Toplica sam i treći put se prijavljujem.Tražim posao u struci i nadam se da ću ga naći. Zasada nisam našla ništa, ali u travnju kreće jedan natječaj pa ću se prijaviti.

Vlada je najavila mjere poput poreznih olakšica za one koji zapošljavaju osobe s burze, smanjenje doprinosa poslodavcima koji zapošljavaju mlade bez iskustva, te javne radove za nezaposlene koji kreću u ožujku.

Ukoliko ih nađeš neki posao, to je za najviše tri ili do šest mjeseci, uvijek na određeno vrijeme. Zaposle te na tri mjeseca, pa opet na tri…Kada te poslodavac iskoristi više te ne treba – iz iskustva ispričao nam je jedan gospodin.

Izvor: Zagorski list

Skip to content