Novosti

Sve više mladih obitelji traži jednokratnu pomoć

‘Socijala’ na teret grada

Istražili smo koliko za svoje siromašne građane izdvajaju Krapina i Zabok. Grad Krapina u svom proračunu ima stavku ‘ program javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu’za koji godišnje dijeli 1.630.000 kuna. Siromašni građani imaju pravo na jednokratne pomoći, na pomoć kod troškova stanovanja, kod nabava ogrjeva . U tu diobu spada i Gradsko društvo Crvenog križa, Pomoć u kući starijim osobama, Obiteljski centar KZŽ, jednokratne pomoći umirovljenicima, jednokratne novčane pomoći zanovorođenu djecu, besplatna prehrana učenika izsocij. ugroženih obitelji , te pomoć za 16 udruga koje djeluju na području grada (Udruga slijepih KZŽ, Društvo za pomoć mentalno retardiranim, Udruga invalida rada itd.)

U tretmanu i dugogodišnji korisnici

-Građanima koji su teškog materijalnog stanja plaćamo određeni dio režija na način da nam građani donesu čekove. Postotak se određuje prema broju članova u obitelji,visini primanja i sl. Najviše do 50 posto. Novac im se ne uplaćuje na tekući ili žiro račun, jer nikada nisi siguran hoće li ga iskoristiti za tu ili neku drugu namjenu. Znalo se dogoditi da ga potroše, pa opet dođu– objasnio je Josip Horvat, gradonačelnik Krapine. No, naravno, ne može svatko pokucati gradonačelniku na vrata da mu plati režije. Dakle, morate donijeti potvrdu Centra za socijalnu skrb da ste socijalno ugroženi, odnosno u tretmanu Centra za socijalnu skrb. Takvih slučajeva kojima Grad plaća režije trenutno je 40. – Grad isplaćuje jednokratne pomoći koje su najčešće do 1.000 kuna, a godišnje se zato iz proračunske kase izdvaja oko 70.000 kuna- rekao je Horvat. Pomoć kod ogrjeva dobilo je 142 građana, no napominje gradonačelnik, kako to nisu sredstva koje grad daje iz svog proračuna, već država spušta prema županijama, a one dijele gradovima i općinama. -Najviše nam se javljaju građani koji su ostali preko noći bez posla, iako mi u svom redovnom financiranju ima i dugogodišnje korisnike – dodao je Horvat.

Gubitak posla

Grad Zabok za socijalni program u svom proračunu izdvaja godišnje 1.685.000 kuna. Socijalno ugroženim obiteljima odobravaju jednokratne pomoći koje iznose od 500 do 1.500. kuna. Na godišnjoj raziniisplati se tako oko 150 jednokratnih pomoći. Pomoć se primjerice može tražiti zakupnju drva ili udžbenika. Isto tako siromašnim građanima plaćaju troškove stanovanja (struja voda, plin…), ovisno o zahtjevu i situaciji. Takvih socijalno ugroženih obitelji je 25. No, sve mora biti potkrijepljeno dokumentima. Jedan od njih je da podnositelj zahtjeva mora imati potvrde prihoda svih članova u obitelji u zadnja 3 mjeseca. Odobrava se i plaćanje troškova prehrane, u dogovoru s GDCK financira se skrb gerontodomaćice koja obilazi 15 domaćinstava. U program socijalne skrbi spada i Gradska organizacija umirovljenika, GDCK , Pomoć u kući starijim osobama, organizacija prehrane starim i nemoćnim osobama, otplata dostavnog vozila, troškovi pogreba, udruge iz Domovinskog rata, sufinanciranje novorođene djece,DND + logopedski kabinet , sufinanciranje ljetovanja djece iz socijalno ugroženih obitelji, sufinanciranje učenika i studenata u što spadaju kamate na studentske kredite, studentske stipendije i prijevoza učenika. Pojasnila nam je Dušanka Mikulec Mikac viša stručna suradnica Upravnog odjela za komunalne gospodarske i javne potrebe u Gradu Zaboku, te dodala da je potreba zabočkih obitelji za pomoć povećana, a građani se javljaju sve više zbog gubitka posla čime im je i životna egzistencija ugrožena.

HORVAT: Građanima koji su teškog materijalnog stanja plaćamo određeni dio režija. Novac im se ne uplaćuje na tekući ili žiro račun, jer nikada nisi siguran hoće li ga iskoristiti za tu ili neku drugu namjenu.

MIKULEC: Na godišnjoj razini Grad Zabok isplati oko 150 jednokratnih pomoći, a 25-erosocijalno ugroženih obitelji plaćamo troškove stanovanja.

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content