Novosti

SVEČANA SJEDNICA: Prošlog je četvrtka, 22. svibnja, proslavljen Dan župe sv. Jelene Križarice svetom misom te Dan grada Zaboka svečanom sjednicom u auli osnovne škole

Uručena su i priznanja grada istaknutim građanima Zaboka, a Zbor Gjalski je povodom Dana grada otpjevao Odu Zaboku, pjesmu posvećenu njihovu, kako kažu, najdražem gradu.

Brojni su se čestitari odazvali na svečanu sjednicu prošlog četvrtka povodom proslave Dana grada Zaboka i 20. obljetnice konstituiranja Grada Zaboka kao jedinice lokalne samouprave. Bili su tu predstavnici ministra rada i poduzetništva, direktor HŽ Infrastrukture Darko Peričić, član Uprave Hrvatskih cesta, Jurica Krleža, član Uprave FINE Željko Pavić, delegacija prijateljskog grada Puconca iz Slovenije i prijateljskog grada Poreča, saborski zastupnici Dunja Špoljar i Željko Kolar, županica Sonja Borovčak i mnogi drugi gosti.

‘Razvoju grada doprinijeli su njegovi stanovnici’

Himnu su na početku svečanosti izveli članovi Zbora Gjalski, a gradonačelnik Ivan Hanžek u prigodnom se govoru osvrnuo na dvadeset godina od konstituiranja Grada, ali i na proteklu godinu. – Mnogo se radilo u protekloj godini, od projekta odvodnje do proširenja knjižnice. Dogodila se i revolucija prometnica koje se ubrzano obnavljaju i grade. Javna je rasvjeta zamijenjena onom ekološkom, a radila su se i redovna saniranja, popravljanja i sl. No Zabok ne čine zgrade, pruge i ceste. Zabok čine ljudi, a čitava noć nam ne bi bila dovoljna da spomenemo i prisjetimo se onih koji su doprinijeli razvoju Zaboka – istaknuo je Hanžek. Pohvalio je rad svih srednjih škola u Zaboku koji bilježe odlične uspjehe na svim razinama natjecanja napomenuvši kako njihov rad i trud daje nadu u bolju i svjetliju budućnost. -Kulturno umjetničke djelatnosti nikad nisu bile bogatije, a sportaši su nam tradicionalno odlični i ostvaruju vrhunske rezultate. Rijetko se koji grad može podičiti da ima skijašku olimpijku, državne prvake i rekordere – dodao je gradonačelnik te je najavio da će se slijedeće godine krenuti i u proširenje OŠ Ksavera Šandora Gjalskog što će omogućiti da se nastava odvija u jednoj smjeni.

Zbor posvetio pjesmu Zaboku

Okupljenima se obratio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, rođeni Zabočanin, Siniša Hajdaš Dončić ispričavši zanimljivu priču. -Moj bratić živi u San Franciscu, a u Hrvatsku rijetko dolazi. Zadnji puta je bio 1988., a posjetio me ponovno prije godinu, dvije. Začudio se i ugodno iznenadio kada je vidio da je Zabok dobio obrise urbanog u razvijenog grada. Poanta moje priče je da mi koji ovdje živimo ni ne primjećujemo koliko se naš grad razvija i koliko je dobroga za njega napravljeno – rekao je. Na svečanoj su sjednici dodijeljena i priznanja Grada Zaboka. Najviše priznanje, Povelju Grada Zaboka primio je Rudolf Zajec zbog postignuća u vatrogastvu u koje je aktivno uključen 57 godina. Plakete Grada Zaboka primili su Gimnazija Antuna Gustava Matoša za uspješan pedesetogodišnji rad i Danica Posavec za svoj volonterski rad s osobama s oštećenjima u razvoju. Posebnu je zahvalnicu primila, stručna suradnica za informiranje i Gradsko vijeće, kojoj je Ivan Hanžek zahvalio za sav trud i angažiranost koji svakodnevno ulaže u svoj rad. Svečanost je zatvorio Zbor Gjalski koji je izveo dvije pjesme. Jedna od njih bila je Oda Zaboku, a druga je bila posvećena njihovu članu Zlatku Deveničaru koji je unatoč problemima s vidom vrlo aktivan član zbora. -Večeras se osjećala ona prava obiteljska atmosfera na proslavi što mi je posebno drago – zaključio je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Hajdaš Dončić: Moj bratić živi u San Franciscu, a u Hrvatsku rijetko dolazi. Zadnji puta je bio 1988., a posjetio me ponovno prije godinu, dvije. Začudio se i ugodno iznenadio kada je vidio da je Zabok dobio obrise urbanog u razvijenog grada. Poanta moje priče je da mi koji ovdje živimo ni ne primjećujemo koliko se naš grad razvija i koliko je dobroga za njega napravljeno

Hanžek: Zabok čine ljudi, a čitava noć nam ne bi bila dovoljna da spomenemo i prisjetimo se onih koji su doprinijeli razvoju Zaboka

Prošlog četvrtka, 22. svibnja u je svečano proslavljen blagdan zaštitnice Zaboka, sv. Jelene Križarice. Misno slavlje predvodio je vlč. Stjepan Lončar uz koncelebraciju vlč. Blaža Bartola,Roberta Šretera, Damira Ivaneka te župnika Marijana Culjaka. Na misi je bio prisutan velik broj ministranata, djece i mladeži i župljana.

Maja Šimunić
Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content