Novosti

Svečano obilježeno 90 godina od osnivanja Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Zabok

Zabočki vatrogasci još čuvaju svoja prva zaprežna vatrogasna kola iz 1926. godine

Prošlo je 90 godina od prvoga velikog požara na jednome imanju u Repovcu koji je bio povod da se u Zaboku osnuje vatrogasna jedinica po uzoru na one u Varaždinu ili Zagrebu. Stjepan Borovčak, još značajnih datuma i vrijednih pojedinaca i organizacija koji su zaslužili da ih se spomene. To je početak gradnje vatrogasnoga doma od 1953. do 1957. godine, prva prava vatrogasna vozila, od Prage 1960 i TAM-a 1972. godine. Požari su obilježili i novije doba, najveći onaj u Regeneraciji 1983. godine, nakon kojih se dobrovoljna vatrogasna društva počelo bolje opremati preko tadašnjega SIZ-a, a vatrogasce intenzivnije osposobljavati za djelovanje.

Novo vozilo

Uz DVD danas u Zaboku djeluje i Javna vatrogasna postrojba, koje smještene u istom prostoru dobro surađuju, a zahvaljujući Gradu Zaboku, Vatrogasnoj zajednici grada Zaboka i pojedinim donatorima osigurano je 510.000 kuna za nabavu vatrogasnoga navalnog vozila MAN u kojega će se ugraditi spremnik za voduzapremnine 7.000 litara. Vozilo je predsjedniku Tršinskom predao gradonačelnik Ivan Hanžek, a blagoslovio ga župnik Marijan Culjak, inače član DVD-a Zabok.

Sama je svečanost počela mimohodom kroz Zabok kojega je vodio zapovjednik DVD-a Zabok Robert Orsag, a uz vatrogasce prijateljskih društava iz Slovenije i Hrvatske, mladež, glazbu i desetak vatrogasnih vozila, bila je i ona štrcaljka iz 1926. u koju je svoje konje zapregnuo veteran Pero Jadek i provozio ju Zabokom.

Među uvaženim gostima svečanosti bili su predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i počasni predsjednici Franjo Gregurić i Teodor Fricki, zapovjednik VZ KZŽ Marijan Lovrenčić, župan Željko Kolar, a uz gradonačelnika Hanžeka bila je zamjenica Nevenka Gregurić i predsjednik Gradskoga vijeća Žarko Ivančić te predsjednik VZ Tomislav Končevski. U njihovim se govorima čulo puno lijepih riječi i čestitki za rad zabočkih vatrogasaca.

Ante Sanader, predsjednik HVZ:

-Puno truda i mara uloženo je u rad društva i ovo je darovano vozilo potvrda vašega dobroga rada na ponos grada i Hrvatske koja ove godine slavi 150 godina vatrogastva. Hrvatska vatrogasna zajednica treći je stup sigurnosti hrvatskoga društva uz vojsku i policiju, što se najbolje pokazalo u ovoj obrani od poplava.

Željko Kolar, župan:

-Suradnja dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca u Krapinsko-zagorskoj županiji je izvanredna, čemu doprinose i njihova kvalitetna vodstva. Zahvaljujem vam na trudu u zaštiti i spašavanju kojega činite dobrovoljno, bilo na klizištima, ledenoj kiši, vodi, vatri ili prometnoj nezgodi, pružajući pomoć u nesrećama ne tražeći ništa za sebe. To mora biti primjer ostalima u našem društvu kako raditi za dobrobit zajednice.

Marijan Lovrenčić, zapovjednik VZ KZŽ

-Zabočki su vatrogasci dizali rejting vatrogastva na našem području bez obaziranja na općinske ili republičke granice. Aktivnostina dislociranim punktovima ljeti na Jadranu ili pomoć u poplavama ove godine, oni su odradili na najbolji način.

Ivan Hanžek, gradonačelnik

-Želio bih da ostanu zabilježeni ljudi kao Ljudevit Franjčec koji je, među ostalim, organizirao gradnju vatrogasnoga doma, a aktivnosti je kasnije u 80-tim godinama nastavio Branko Lončar kao tajnik SIZ-a. Tu su i bivši predsjednici Josip Kavain, Stjepan Kranjčec , Rudolf Zajec i mnogi drugi. Siguran sam da vatrogastvo u Zaboku nikada neće nestati, nego će opet rasti spremno na dobrovoljni i humanitarni rad.

Tomislav Končevski, predsjednik VZ GZ

-DVD Zabok je okosnica naše Vatrogasne zajednice i iz njega su proistekla ostala gradska vatrogasna društva. Možemo uvijek biti ponosni na ljude koji su stvarali zabočko vatrogastvo.

Nagrađeni

Zlatne vatrogasne medalje primili su Josip Tuđa, Robert Orsag, Stjepan Perešin, a plamenice Renato Lončar, Josip Tarade i Stjepan Tuđa.

Srebrne vatrogasne medalje primili su Damir Tršinski i Tihomir Tršinski, a srebrne plamenice Tomislav Jerneić, Dragutin Kozina, Kristijan Štajduhar, Tihomir (Zlatka) Tršinski i Vladimir Tršinski ml.

Brončane vatrogasne medalje primili su Antonija Brlek, Marko Jerneić, Želimir Lež, Milena Lončar, Ivanka Orsag, Željko Posavec, Zlatko Štajduhar, Anica, Perica, Vlado i Željko Tršinski, Miroslav i Ratko Voslar i Boris Vrančić, a plamenice Tomislav Brlek, Goran Deak, Ivica Halambek, Karlo Jandrok, Matej Javorek, Bojan Jovanović, Goran Jug, Ivan Kahlina, Jadranko Merkaš, Lucija Pavlić, Jurica Repovečki i Matija Tarade.

Nikola Capar

Izvor: Zagorski list

Skip to content