Novosti

Svečano otvorenje 7. KIKI festivala pod parolom: “Kino jednakosti” 23. 4. 2018.

Sljedeći će tjedan u Zagorju biti obilježen još jednim izdanjem međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI, koji se u organizaciji Društva „Naša djeca“ Zabok i Građanske organizacije za kulturu – GOKUL od 23. do 27. travnja 2018. održava u Multimedijskom centru − kinu u Zaboku.

U ponedjeljak, 23. travnja s početkom u 18 sati u Multimedijskom centru – kinu u Zaboku održat će se otvorenje 7. KIKI festivala, a obilježit će ga poseban program pod nazivom „Kino jednakosti“. Kako su objasnili organizatori KIKI-ja, njihova je želja, ali i zadaća, pronaći bolji svijet za našu djecu – ako ne u zbilji, onda na velikom platnu. Smjernice za takav, bolji i pravedniji svijet ponudit će pomno odabran program filmova koji zagovaraju jednakost i pravdu u društvu, borbu protiv predrasuda i ostalih nepravdi s kojima se djeca diljem svijeta suočavaju tijekom odrastanja. Publika će biti u prilici pogledati hrvatski film „Crvena jabučica“ redateljice Ane Horvat s temom posvajanja, film „Glava puna snova“ nizozemske redateljice Marinke de Jongh o mogućnostima mladih osoba s invaliditetom, dok film „Bango Vassil“ bugarskog redatelja Milena Vitanova prati pustolovine bugarskog dječaka i romske djevojčice. Iz Nizozemske dolaze i preostala dva filma koji će biti prikazani na svečanom otvorenju, a riječ je o dokumentarcima „Hello Sallam“ redateljice Kim Brand s temom izbjeglištva i premošćivanja kulturalnih barijera, terasplesanom filmu redatelja Xandera de Boera „Kralj twirlinga“ o dječaku koji se bavi sportom u kojem tradicionalno sudjeluju samo djevojčice.
Filmske poslastice za sve će posjetitelje nadopuniti „Kuhinja jednakosti“, sasvim osobit catering u kojem će biti ponuđene slatke delicije koje će pripremiti vrijedni i maštoviti kuhari s intelektualnim i tjelesnim poteškoćama iz udruge UNUO, predvođeni predsjednikom Vedranom Habelom.
Ovogodišnji će KIKI ponovo ponuditi obilje kvalitetnih filmova za djecu i mlade, a posebnu pozornost svakako zaslužuju film hrvatske redateljice Antonije Alamat Kusijanović nagrađivan film „U plavetnilo“ među čijim se brojnim nagradama nalazi i „Srce Sarajeva“ te nagrade na festivalima Berlinale i Oberhausen, kandidat za nagradu Oscar u kategoriji kratkog animiranog filma „Negativan prostor“ redatelja Maxa Portera i Ru Kawahate, kao i „Vodič za bivanje 12-godišnjakinjom“, film australske redateljice Tilde Cobham-Hervey, ovjenčan nagradom „Kristalni medvjed“ na festivalu Berlinale.
Bogat popratni program donosi filmske radionice za djecu i mlade – „Kako gledati film“ pod vodstvom Višnje Vukašinović, te radionicu Škole animiranog filma iz Čakovca pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić. Popratni program za odrasle uključuje stručni skup s temama „Čarolija filmskog jezika – što se može prikazati samo filmom“ i „Film i hrvatsko obrazovanje“ pod vodstvom Borisa Jokića i Višnje Vukašinović, te radionički program „Metodika nastave kratkometražnog filma“ namijenjen odgajateljima, učiteljima i profesorima pod vodstvom Ane Đorđić, profesorice XIII. gimnazije u Zagrebu i Jelene Modrić, docentice na Odsjeku montaže zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.
Uzbudljiv filmski tjedan u Zaboku čeka sve zainteresirane posjetitelje, za koje su programi besplatni.

Preuzmite ovu objavu u Word formatu ovdje.
Preuzmite vizual 7. KIKI-ja; vizual – kvadrat, banner ovdje , otvorenje ovdje.

Preuzmite fotografije filmova iz programa festivala:
U plavetnilo
Bango Vassil
Crvena jabučica
Hello Sallam
Kralj twirlinga
Glava puna snova

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content