Novosti

Svečano položeni vijenci

Povodom blagdana Dana antifašističke borbe 22. lipnja i Dana državnosti 25. lipnja, danas, 21. 6. 2019. svečano su položeni vijenci i zapaljene svijeće u 7,00 sati predstavnici Grada Zaboka kod centralnog križa na Gradskom groblju u Zaboku , te u 7,15 sati predstavnici Grada Zaboka i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada na spomen obilježje u parku na Trgu D. Domjanića, nasuprot Vatrogasnog doma u gradu Zaboku.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Dan državnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj državni je blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena istoga datuma 1991. godine.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Građani su donijeli sljedeće odluke:

“1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. (“za” 93,24% glasača)

2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.“ (“za” 92,18% glasača).

SVI GRAĐANIMA ČESTITAMO DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE I DAN DRŽAVNOSTI

REPUBLIKE HRVATSKE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content