Novosti

Svečanom sjednicom proslavljen Dan grada

Svečanom sjednicom u Gradskoj galeriji proslavljen je danas Dan grada Zaboka koju je, između ostalim, svojim dolaskom uveličao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Črnjević, a potom je najvažnije projekte realizirane tijekom proteklih godinu dana, kao i one čija je realizacija u tijeku, predstavio gradonačelnik Ivan Hanžek.

Unatoč izazovnim vremenima, život nije stao u gradu Zaboku, kao i aktivnosti i komunalnoj i investicijskoj izgradnji te financiranje rada udruga. Prije dvije godine započeli smo dva velika projekta u okviru Aglomeracije Grada Zagreba čiji smo član, obzirom da zbog visokog stupnja razvijenosti nismo imali dostupnost brojnim fondovima. Ta dva projekta izuzetno su važna za sve nas, jer je Grad Zabok, prije svega zahvaljujući aktivnostima Društva Naša djeca i ostalih institucija okrenutih mladima već dugo grad prijatelj djece te orijentiran prema mladima, bilo da se radi o razvoju obrazovanja, ulaganju u sport, kulturu i druge oblike života mladih – rekao je Hanžek, pojasnivši kako je upravo zbog toga projekt reGenerator značajan iz tri aspekta; radi nastavka aktivnosti u starim halama za glazbena druženja i kulturu, zatim poduzetničkog inkubatora gdje će se mladi moći krenuti sa svojim poslovnim razvojem, kao i radi budućeg smještaja mladih koji dolaze iz svijeta već godinama u Zabok kako bi sudjelovali u određenim aktivnostima, akcijama i zahvatima.

Rekao je gradonačelnik i kako ovaj projekt vrijedan 34 milijuna kuna trenutno nije lako nositi zbog situacije na tržištu, no kako je siguran da će se završiti u predviđenim rokovima. – Drugi projekt je Biciklistička staza Zabok – Oroslavje, gdje smo partneri s Gradom Oroslavjem i koji će dati, između ostalog, mladim ljudima mogućnost za provođenje slobodnog vremena s obitelji i djecom. Bit ćemo ponosni u jesen kada će se otvoriti staza – rekao je Hanžek.

Posebno je istaknuo i projekt MIPOS II financiran EU fondovima, kroz kojega je u dva navrata osposobljeno 55 do 60 žena koje su brinule o tristotinjak korisnika, od starijih domaćinstava, do nemoćnih i invalida. Istaknuo je u protekloj godini i izgradnju i održavanje nogostupa kao i ulaganja u dječja igrališta, ali i elektrifikaciju pruge, napomenuvši kako je to projekt koji čini Zabok još poželjnijim za život, iako već sada postoje svakodnevni upiti za stanove i doseljavanje mladih obitelji na područje grada.

Zahvalio je svojim suradnicima, ali i svim zajednicama, udrugama i institucijama na suradnji te je čestitao Dan grada i župe.

Čestitke jer uputila i zamjenica župana Jasna Petek. – Ovi odlični projekti pokazuju da Zabok drži onu uzlaznu putanju razvoja. Zabok je jedno urbano središte obrazovanja, kulture, urbane kulture, ali i primjer sredine koja je vrlo visoko podigla ljestvicu odlične suradnje s organizacijama civilnog društva, grad tolerancije i poštivanja različitosti, Kao osnivač obrazovnih i zdravstvenih ustanova na području grada, Krapinsko – zagorska županija uložila je znatna sredstva prije svega u infrastrukturu, u PŠ Martinišće, energetsku obnovu osnovne škole, ali i trenutno naš najveći projekt, izgradnju Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu – rekla je Petek i poželjela puno sreće u daljnjem radu.

Obratio se i predsjednik Zoran Milanović, osvrnuvši se na gradonačelnikove riječi kako Zabok zbog visoke razvijenosti nema pristupa brojnim fondovima. – Zabok ima sreće da je blizu Zagreba, jer ima sredina koje nemaju baš ništa. U deset godina otkako smo u Europskoj uniji, a još uvijek na dnu po učinkovitosti uzimanja tog novca, pitamo se gdje smo sada mi. Nismo ušli u EU jer nam je srce zakucalo, nego jer je to naš interes i za to se sami trebamo boriti. Zabok je pristojan grad, ugodan za život, ali slabiji od sličnih sredina u Sloveniji, a o Austriji da ne govorim. Da bi to sustigao treba mu 200 godina. To vam govorim da unesem kreativni nemir, da razmišljamo i donosimo odluke u svom interesu, a ne da odluke umjesto nas donose drugi i još nas uvjeravaju da nam je sjajno. Ovo nije vrijeme za revolucije, već za stalnu budnost i prepoznavanje što je hrvatski interes. Dragi gradonačelniče, napravio si veliki posao, želim ti sve najbolje u daljnjem radu – rekao je Milanović.

Podijeljena su i priznanja Grada za iznimne rezultate i zasluge u doprinosu razvoja grada Zaboka. Povelja je dodijeljena Petru Bedenikoviću, a Plaketu su primili Đurđica Škrbec i Krešimir Benčić. U ime nagrađenih, na prepoznavanju rada za dobrobit cijele zajednice zahvalio je Gradu Zaboku i gradonačelniku Petar Bedeniković.

Sjednici su, osim već spomenutih govornika, prisustvovali i brojni gosti iz prijateljskih gradova iz Hrvatske, ali i Slovenije, gradonačelnici i načelnici zagorskih općina i gradova te predstavnici gradskih udruga i institucija.

foto i tekst: zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content