Novosti

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Kako spojiti veselu družinu, sunčan dan, ljepotu netaknute prirode, zdrav duh u zdravom tijelu, obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, predavanje iz orijentacije i ekologije, sve s lakoćom i ugodom???
Odgovor na to pitanje stigao nam je iz Zaboka, grada s one druge, mnogi bi rekli, ljepše strane Medvednice.
Sunčano jutro i okupljanje na trgu, uz milenijsku fotografiju, nastavilo se je jednosatnim pješačenjem do „Piclja“, tog bisera zabočkih planinara. Djeca i njihovi voditelji/voditeljice, iz pet osnovnih i jedne srednje škole, uz brojne volontere, njih stotinjak, na taj su izlet krenuli 8. svibnja 2014. godine.
A baš se na taj dan obilježava Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, u znak počastiHenryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Nakon jednosatnog pješačenja kroz mirisnu, rascvjetanu prirodu, mladi Hrvatskog Crvenog križastigli su do „grunta“ PD „Zagorske steze“ iz Zaboka. S tog mjesta pogled puca na čitavo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije.
Nakon kraćeg odmora i dolaska učenika iz Gimnazije A.G.M., (koji su do tada pisali test) uslijedile su brojne aktivnosti:

·demonstracija pružanja prve pomoći (koju je odradila ekipa mladih HCK iz Područe škole Dubrovčan, koja je na Međužupanijskom natjecanju u Hodošanu, 05. travnja 2014. godine osvojila 2. mjesto);

·predavanje iz orijentacije;

·obilazak Poučnog parka autohtonog zagorskog bilja;

·aktivnosti po vlastitom izboru;

·razmjena znanja, iskustava i ideja o radu mladih Hrvatskog Crvenog križa;

…vrijeme je naprosto proletjelo, uz obećanje da će se druženje ponoviti.

Podršku akciji pružili su volonteri, planinari, fotografi, mediji i lokalna zajednica.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok nastavlja sa obilježavanjem Tjedna Crvenog križa (Tjedan Crvenog križa 8. do 15. svibnja 2014.).

Ravnateljica GDCK Zabok

Željka Vukić, dipl. ing. agr.

Skip to content