Novosti

TALENTIRANA ZAGORSKA DIZAJNERICA: Maja Hrastinski, Zabočanka koja je već nagrađivana za svoje kreacije, ove godine nastupa na Dreft Fashion Weeku s novom kolekcijom nazvanom ‘Levels’

Majina kolekcija bit će predstavljena u petak, 10. svibnja, a nada se dobrim kritikama publike i struke.

Mlada zabočka dizajnerica na velika vrata ulazi u hrvatski modni svijet. Iako je na Dreft Fashion Weeku osvojila nagradu za najboljeg mladog dizajnera, ove godine nastupa bok uz bok s renomiranim dizajnerima poput Ivane Popović i Tonija Rica. Njena kolekcija haljina, nazvana ‘Levels’ , sastoji se od ženskih haljina koje su nosive na nekoliko načina. S Majom smo popričali o samom Fashion Weeku, ali i o njenom radu.

ZL: Ove godine sudjeluješ na Dreft Fashion Weeku, no to ti nije prvi puta jer si već dosad osvajala nagradu za najboljeg mladog dizajnera. Kako to da sudjeluješ i ove godine?

Hrastinski: Ove sezone sam ponovno odlučila izlagati na Dreft Fashion Weeku, jer je općenito takav način izlaganja vlastitih radova vrlo dobro medijski popraćen i otvara mnoga vrata. Mogućnosti za upoznavanje mnogih ljudi iz struke te dogovaranje poslovnih suradnji su velike, a ono sto je posebnost Dreft Fashion Weeka u odnosu na druge slične događaje u Hrvatskoj, jest da se predstavlja kolekcija unaprijed, pri čemu se odmah iz prve ruke moče naslutiti hoće li kolekcija biti prihvaćena ili ne, hoće li biti narudžbi ili ne. Ako kolekcija, kao i svaki model zasebno, dobije dobre kritike i od struke i od klijenata, može se unaprijed sa sigurnošću planirati proizvodnja, odnosno u suprotnom slučaju dobiva se prostor za eventualne korekcije i dorađivanja do početka same sezone.

ZL: Predstavit ćeš se s kolekcijom nazvanom Levels. Možeš li nam je malo opisati?
Hrastinski:’Levels’ je naziv za kolekciju ženskih haljina za sezonu jesen/zima 2013/2014. Kolekcija se bazira na četiri različite haljine, od kojih je svaka razrađena u dvije ili tri razine na način da se osnovnom kroju svake haljine dodaje jedan novi element. Tako novonastaloj haljini dodaje se još jedan novi element, odnosno rukavi koji se prekopčavanjem oblikuju u ovratnik.

ZL: Na Fashion Weeku bit će brojni renomirani dizajneri. Je li ti neki od njih možda uzor? Imaš li uopće uzor?
Hrastinski: Konkretno, za ovu sam kolekciju bila inspirirana radovima Victorie Beckham, no ima mnogo afirmiranih, kao i mladih još javnosti nepoznatih autora različitih afiniteta koji izvrsno rade i od kojih se može puno toga naučiti.

ZL: Nedavno si otvorila i tvrtku. Što to znači za mladog dizajnera?
Hrastinski: Tvrtku sam otvorila više iz nužde, nego iz pukog hira. Trenutno je jako teško naći posao, posebno u području tekstila, te sam odlučila prihvatiti poticaj za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ono sto već radim godinama za vlastite ili potrebe bliže okoline, odnosno kao samostalni umjetnik, dovesti na profesionalniju, ozbiljniju razinu. Osim proizvodnje vlastitih kolekcija odjeće, modnih dodataka i nakita, u prostoru na kućnoj adresi koji se još preuređuje nuditi će se i usluge šivanja po mjeri i krojačkih popravaka, usluge konstruiranja odjeće, izrada raznih kostima, stilističke usluge i slično.

ZL: Ima li interesa za tvoje odjevne predmete? Jesu li nužno svi dizajnerski komadi odjeće izrazito skupi?
Hrastinski: Moram priznati da se velika većina odjevnih predmeta koje sašijem uspije i prodati, ali naravno s pažnjom na cijenu gdje se trudim da sve strane budu zadovoljne. Mišljenja sam da neki naši dizajneri i proizvođači odjeće drže previsoku cijenu svojih proizvoda, no s druge strane veliki postotak te cijene je opravdan zbog visokih ulaznih troškova proizvodnje kao i visokih stopa poreza i količine različitih davanja.

Hrastinski: Moram priznati da se velika većina odjevnih predmeta koje sašijem uspije i prodati, ali naravno s pažnjom na cijenu gdje se trudim da sve strane budu zadovoljne. Mišljenja sam da neki naši dizajneri i proizvođači odjeće drže previsoku cijenu svojih proizvoda.
Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content