Novosti

Terenski posjet „Zagorskoj hiži” u Dubravi Zabočkoj

Zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek, dipl. inf., univ. spec. oec. i mr. Martina Šarić, dipl. iur., viša stručna suradnica za društvene djelatnosti u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i javne potrebe Grada Zaboka, danas, 30. kolovoza 2018. posjetile su Ekološko društvo “Lijepa naša” u Dubravi Zabočkoj i razgledale Zagorsku hižu.

Predsjednica udruge Ljiljana Kebet prezentirala je rad udruge, postignute rezultate, te plan i program rada do kraja ove godine.

Osim Zagorske hiže u kojoj se održavaju razna događanja u cilju zaštite kulturne baštine zagorskog sela, na malom imanju nalazi se još nekoliko objekata – koružnjak za kuruzu, štalica i kokošinjac, te još jedna obiteljska kuća. Ondje se nalaze predmeti koji se danas više ne koriste npr. hlapec, drvena daščica za skidanje cipela, klupa obrtača na kojoj se preko dana sjedilo, a noću je postajala kolijevka, razne posude i stari alati, narodne nošnje, ukrasi i sl.

Učenici i ostala djeca redoviti su posjetitelji Zagorske hiže, upravo za njih se organiziraju radionice – upoznavanje s narodnim običajima uz proslavu Uskrsa i Božića, razne igre, predstave, pripremanje tradicijskih jela, a sve u cilju očuvanja baština i tradicije.

Skip to content