Novosti

Tin Borovčak osnovao je tvrtku za video produkciju u dvorcu Bračak u Zaboku

Poduzetnik, avanturist i putoholičar – u te tri riječi možemo opisati 26-godišnjeg Tina Borovčaka iz Zlatara koji je nedavno osnovao tvrtku koja se bavi video produkcijom te ima ured smješten u Poduzetničkom inkubatoru u dvorcu Bračak u Zaboku.

Borovčak je ‘plivao’ u nekim posve drugim vodama. Naime, bio je student geologije, a jedan fotografski tečaj koji se održavao u Zaboku 2012. prije pet godina odveo ga je prema fotografiji. – Prvi studentski poslovi na koje sam se prijavljivao bili su vezani upravo za fotografiju te se u to vrijeme javila ljubav prema snimanju kojom se danas bavi – objašnjava nam Borovčak u svojem uredu. Njegova tvrtka se bavi video produkcijom, a Borovčakova želja je da se fokusira na snimanje dronovima. – Krenuo sam u poduzetničke vode prije nešto više od mjesec dana i trenutno sam sam u tvrtki, a ono što svakako želim je da proširimo svoje poslovanje te zaposlimo još nekoliko osoba u tvrtki – govori Borovčak. Izuzetno je zadovoljan uvjetima pod kojima je dobio na korištenje besplatni prostor u Poduzetničkom inkubatoru te mu to znatno olakšava poslovanje i daje mu vjetar u leđa kako bi ostvario svoje poduzetničke planove.

Trenutni projekt na kojem radi je snimanje dokumentarnog filma. Naime, Borovčak je prije nekoliko godina sreo zaljubljenika u avanturizam Nikolu Horvata koji je prohodao Sjedinjene Američke Države te je imao svoje snimke i materijale sa svojeg putovanja te su obojica zaključili da bi se od tih materijela mogao snimiti neki dobar film. Tu je uskočio Borovčak sa svojim znanjem te su napravili dokumentarni film pod nazivom ‘Pacific Crest Trail: Tesla –Year of the Beginning’. – Nismo željeli da to bude tipičan dokumentarni film koji prati putovanje jednog avanturista, nego smo filmu željeli dati jednu osobnu notu budući da se Nikola tijekom svojeg putovanja suočio s privatnim problemimate je došlo do toga da mora odlučiti hoće li nastaviti putovanje ili će se okrenuti i vratiti u Hrvatsku – objašnjava Borovčak. A čini se da je Borovčakova odluka da film ne bude samo tipičan putopisni dokumentarni film bila dobra.

Dokumentarac je osvojio prvo mjesto na Croatian Travel Festivalu u Šibeniku, treće mjesto na 3fok Outdoor Photo and Film Festivalu u Kreševu te je bio u izabranoj selekciji na Mosor film festivalu u Mosoru. Film je tek prvi od tri filma koje Horvat i Borovčak žele povezati u cjelinu, a publiku koja je dosad vidjela film je oduševljena. Drugi dio serijala snimat će se na najvećem i ujedno najtežem trailu, odnosno pješačenju, Continental Divide Trailu od granice Sjedinjenih Američkih Država s Meksikom do Kanade, a iznosi 4200 kilometara.

Projekt je iznimno financijski zahtjevan. – Za prvi film smo pronašli sponzore, a željeli bismo ostvariti naum i snimiti drugi dio filma i s time krenuti tijekom travnja sljedeće godine – objasnio je Borovčak i rekao je kako bi želio da se pridruži Nikoli na jednom dijelu puta kako bi snimili što bolje materijale. – Znamo da bismo na taj način uistinu napravili kvalitetan dokumentarac koji bi mi pomogao da se još više probijem sa svojom mladom tvrtkom – objašnjava Borovčak i dodaje da bi im, kada bi krenuli u ostvarenje snimanja tog drugog dijela filma trebali još jednu osobu koja će pratiti sva događanja s puta iz Hrvatske i jednu osobu koja će raditi grafički dizajn. – Vjerujemo ako nas se skupi prava profesionalna ekipa, da bismo mogli napraviti velike stvari koje bi nam omogućile da realiziramo i treće putovanje – objašnjava Borovčak. Nada se da će naići na podršku sponzora kako bi njegov rad i tvrtka dobili ‘vjetar u leđa’. – Sada mi je cilj da što više radim pravog materijala štose tiče filma i da probam razvijati tvrtku tako da da nas u bliskoj budućnosti netko nazove i kaže da sninimo neki dokumentarni film o nekome – zaključuje Borovčak. Entuzijazma i volje mu ne nedostaje, a ima podršku svojih bližnjih, posebice svoje zaručnice.

Izvor:Zagorski list.

Skip to content