Novosti

‘Topla ljudska riječ znači puno više od radija i televizije’

Voditeljica projekta MIPOS Valentina Đurek u društvenom domu u Modrovcu održala je sastanak s partnerom u ovom projektu, Gornjostubičkom udrugom Lipin cviet i koordinatoricom Tatjanom Hikec te obišla korisnike s područja Gornje Stubice.

MI Pomažemo Starijima – MIPOS – projekt je koji osnažuje i zapošljava žene za pružanje pomoći potrebitima članovima društva Krapinsko – zagorske županije. Projektom se zapošljava 55 žena koje pružaju usluge za 313 korisnika s područja Bedekovčine, Budinščine, Donje Stubice, Gornje Stubice, Hrašćine, Krapine, Konjščine, Krapinskih Toplica, Lobora, Mača, Marije Bistrice, Mihovljana, Novog Golubovca, Oroslavja, Stubičkih Toplica, Svetog Križa Začretja, Velikog Trgovišća, Zaboka, Zlatara i Zlatar Bistrice. Nositelj projekta je Grad Zabok, a voditeljica projekta Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika grada Zaboka. Partneri na projektu su Udruga invalida Bedekovčina, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, Gradsko društvo Crvenog križa Zabok i Gradsko društvo Crvenog križa Zlatar, GDCK Donja Stubica i Gornjostubička udruge Lipin cviet.

Voditeljica projekta MIPOS Valentina Đurek danas je u društvenom domu u Modrovcu održala sastanak s partnerom u ovom projektu, Gornjostubičkom udrugom Lipin cviet i koordinatoricom Tatjanom Hikec. Zajedno s gerontodomaćicama i koordinatoricom obišla je i korisnike s područja Gornje Stubice.

-Većinu razgovora vodimo o tome što nakon 30. lipnja kada projekt završava. Nadamo se da će se ubrzo otvoriti novi natječaj za MIPOS 2 kako bi se ovaj projekt nastavio. Grad Zabok spreman je biti nositelj projekta. MIPOS je u ove skoro dvije godine koliko smo po terenu pokazao i dokazao što znači zaposliti dugotrajno nezaposlene žene koje su postale puno sretnije i samopouzdanije, dobivaju plaću za posao koji ih ispunjava, a ujedno pomažu drugima. A isto tako, veliki broj staračkog stanovništva u kojima nema tko brinuti dobiva skrb, pomoć i društvo ljudi, što posebno puno znači onima koji žive sami. Korisnici isto tako svakog mjeseca dobivaju paket higijenskih potrepština – rekla je Đurek.

Koordinatorica i predsjednica Gornjostubičke udruge Lipin cviet Tatjana Hikec rekla je kako je kroz projekt zaposleno 10 žena koje brinu za 50 korisnika s područja Gornje Stubice. – Žene od ponedjeljka do petka obilaze po dva puta tjedno korisnike i pomažu im u kućanskim i drugim poslovima. Ima puno bolesnih i nepokretnih ljudi i pomoć gerontodomaćica im itekako puno znači, bilo da im donesu drva, operu prozore, promijene zastore, odvedu ih k liječniku… – rekla je Hikec te podsjetila kako Udruga već ima iskustva u ovakvim aktivnostima jer je sama već provodila slične projekte pomoći u kući preko HZZ-a.

Vladimir Škvorc, zamjenik načelnika Gornje Stubice

Zamjenik načelnika Gornje Stubice Vladimir Škvorc zahvalio je zamjenici gradonačelnika Zaboka Valentini Đurek što je inicirala projekt, ali i Gornjostubičkoj udrugu Lipin cviet na provođenju projekta. – Sve je više staračkog stanovništva kojemu je potrebna pomoć, vidimo to i kada kroz blagdane mi kao Općina pripremamo pakete za udrugu umirovljenika. Ima staračkog stanovništva koji nemaju obitelj i nema tko o njima brinuti, koji su teško pokretni, ne mogu ni do trgovine, i kojima pokretna trgovina dobro dođe, a da ne govorim o ovakvom obliku pomoći gerontodomaćica koji se itekako pokazao vrijednim i korisnim te mu dajemo punu podršku – rekao je Škvorc.

Mihaela Gradečak

Gerontodomaćica Mihaela Gradečak brine o pet korisnika. – To je pet baka i djedova, starijih od 80 godina koji nemaju nikoga i žive sami. U vama se kada ih vidite, probudi neko suosjećanje prema tim dragim ljudima koji već slabo vide, ne pamte, ne čuju. Mi ih pomažemo u kućanstvu, no prije svega najvažnije je da oni znaju da nisu zaboravljeni. Topla ljudska riječ znači puno više od radija i televizije. Kad projekt završi, vjerujte mi, ja ne znam kako će to oni, ali i ja, a i moje kolegice to prihvatiti. Jako smo se svi povezali – istaknula je Mihaela.

Ana Jakšić

Jedna od 50 korisnika koju dobiva fizičku pomoć u kućanstvu, ali i društvo u trenucima samoće, je i Ana Jakšić (83) iz Modrovca. Živi sama, dva sina i suprug su pokojni. – Moja gerontodomaćica Ana je jako dobra ženska. Dolazi mi dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom. Sve mi lijepo pospremi i pospominamo se. Ne mogu vam opisati koliko mi znači – kaže Ana Jakšić.

Korisnica Ana Jakšić i gerontodomaćica Ana Petrović

Njezina gerontodomaćica i imenjakinja Ana Petrović iz Donje Stubice kaže kako ovaj posao jako voli. – Nisam radila punih 11 godina. Puno mi znači ovaj posao, posebno volim raditi sa starijim ljudima. Gospođu Anu otpeljam na misu, počistim kuću… Otkako radim ovaj posao ja sam se preporodila – priznala je. Brine i o korisnicima i susjedima Mariji i Josipu Klanjčiću.

susjedi Marija i Josip Klanjčić

Katica Sinković za svoju gerontodomaćicu Kristinu Belužić Bokun kaže kako joj je to druga kćer. Katarina Putak – Ivić ima 96 godina i također je u projektu MIPOS i dobiva ispomoć od strane Gornjostubičke udruge Lipin cviet, baš kao i Andrija i Ljubica Debeljak. Svi oni su danas imali posjetu i veliko društvo, što pokazuje da nisu sami i nisu zaboravljeni.

djelatnica Kristina Belužić Bokun i korisnica Katica Sinković

Iako se bliži završetak projekta, svi sudionici, posebno gerontodomaćice i korisnici, nadaju se, da će se projekt nastaviti jer se pokazao višestruko korisnim i vrijednim.

Katarina Putak-Ivić (96)Andrija i Ljubica Debeljak te koordinatorica Tatjana HikecMarija i Josip Klanjčić, Martina Gorički, Valentina Đurek

Skip to content