Novosti

Tradicionalno druženje uzgajivača konja kod ‘Lisice’

Na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog formirana je povorka od 11 jahača i 10 zaprega koja se uputila prema Kleti Zlatna lisica. Okupljanje je organizirano u sklopu manifestacije “Zlatna jesen zabočka”. Uz lijepo vrijeme nje izostala niti dobra atmosfera. Dobro druženje uz tradicionalnog vola na ražnju, nikad boljeg nego ove godine, nije oskudjelvalo pjesmom i dobrim raspoloženjem. Za odličan ambijent pobrinuo se i ovaj put domaći i član predsjedništva udruge Stjepan Vranić. Sezona natjecanja i susreta je gotova. Pred uzgajivačima konja preostali su tek pojedinačni nastupi.

– Sezona je za nas dobro završila i bila je vrlo uspješna. Iz godine u godinu imamo sve više članova i sve više zainteresiranih. Dobre rezultate smo postigli na županijskim i međužupanijskih natjecanjima, a idemo i na državnu izložbu. Veliki napredak postigli smo kod mladih i oni postižu odlične rezultate na natjecanjima u spretnosti jahanja i vožnji dvoprega. Moram tu istaknuti Vinka Zajeca koji se s natjecanja uglavnom vraća s prvim mjestima u spretnosti jahanja. Isto tako i Maja Piljek, Silvija Šivalec, Monika Nežmahen. Miljenko Piljek među starijima i drugi. Dvije godine organiziramo Zagorski kup u vožnji dvoprega i spretnosti jahanja. Nagrađujemo mlade jahače i imamo veliki odaziv. No, oni danas vježbaju, treniraju i imamo respektabilnu ekipu i ne sramimo se pojaviti na natjecanjima na području sjeverozapadne Hrvatske. Svi nas pozivaju, a mi im onda uzmemo pehare. Imamo dva-tri jahača koji su čak i prešli naše mogućnosti, pa razmišljamo da ih damo u Zagreb da rade pod stručnim vodstvom trenera. Djeca to zaslužuju. Šteta bi bila da ne napreduju. Kad bi bilo mogućnosti dovesti trenera, ali problem je što mi nismo klub, već udruga. Ti mladi jahači su mi najveće zadovoljstvo. Najmlađi ima sedam godina, a ne trebaju niti plačati članarinu. Također imamo puno više jahačica nego jahača. Stvaramo ekipu, to je najvažnije – istaknuo je predsjednik Zagorske udruge uzgajivača konja, Dragutin Tovernić.

Udruga planira organizirati ‘probnu’ enduro utrku na području KZŽ. Na 20 kilometara dugoj stazi vozači bi se oprobali po pravlima Hrvatskog kupa. Utrka bi onda pokazala što treba napraviti, treba naći stazu, označiti je. Sve po pravilima Hrvatskog konjičkog saveza. Plan je uključiti se među organizatore službenih utrka kupa, možda ne već slijedeće godine, ali od 2013. svakako. (S. Fu./M. B.)

Izvor: Zagorski list

Skip to content