Novosti

Tri prva i jedno drugo mjesto za SŠ Zabok na međunarodnom natjecanju u Bratislavi

U periodu od 15.10.-19.10.2018. godine učenici Srednje škole Zabok sudjelovali su na 14. međunarodnom natjecanju ‘Europe 2018’ kako bi pokazali svoja znanja i vještine stečene tijekom školovanja. Naša škola već tradicionalno sudjeluje na natjecanju u organizaciji Stredne odborne škole hotelových služieb a obchodu iz Bratislave. Tijekom petodnevnog boravka u Bratislavi, naši učenici i njihovi mentori profesori Ivan Petek i Tomislav Vranić, imali su priliku razmijeniti iskustva s kolegama iz drugih zemalja, upoznati se s načinima pripreme jela i pića kao i s kulturom i tradicijom europskih država sudionica natjecanja.

Tema ovogodišnjeg natjecanja, na kojemu su svoje predstavnike imale Slovačka, Češka, Poljska, Gruzija i Hrvatska, bila je ‘Povratak tradiciji’. Učenici Lana Blažinić, Lea Dobrečević, Ema Frigan i Antonio Pavlinić imali su čast predstavljati Srednju školu Zabok u sljedećim disciplinama: kuhanje-priprema svečanog objeda od četiri slijeda, posluživanje svečanog objeda, flambiranje postavljanje svečanog stola i spravljanje koktela.

U kategoriji kuhara, našu Školu su predstavljali Lana Blažinić i Lea Dobrečević (mentor: Tomislav Vranić). Ema Frigan i Antonio Pavlinić (mentor: Ivan Petek) natjecali su se u disciplini posluživanja svečanog objeda i postavljanju svečanog stola. Lana Blažinić i Ema Frigan su se okušali u disciplini flambiranja dok se Antonio Pavlinić natjecao u kategoriji spravljanja koktela.

Natjecanje smo otvorili s pripremom svečanog objeda i posluživanjem, nastavili s postavljanjem svečanog stola i spravljanjem koktela te završili s flambiranjem. Škola domaćin se i ove godine potrudila predstaviti svoj grad, njegovu povijest i kulturu na najbolji mogući način tako da su svi sudionici nakon natjecateljskog dijela imali priliku upoznati Bratislavu i njezine znamenitosti. Prošetali smo ulicama starog grada i načas se osjetili dijelom povijesti, uspeli smo se na Slavin- spomenik tisućama mladih ljudi koji su izgubili živote u 2. svjetskom ratu, te posjetili staru utvrdu Devin koja kao da još uvijek čuva tajne onih što su plovili Dunavom i Moravom. U Slovačkom narodnom kazalištu pogledali smo predstavu ‘Rodáci’ koja se bavi univerzalnom temom raskola unutar obitelji/države.

Natjecanje je završeno 19.10. 2018. svečanom dodjelom nagrada najboljim natjecateljima.

Srednja škola Zabok je i ove godine bila među najuspješnijim sudionicama natjecanja osvojivši sljedeće nagrade:

  • postavljanje svečanog stola: 1. mjesto- Ema Frigan i Antonio Pavlinić (mentor: Ivan Petek)

  • posluživanje svečanog objeda: 1. mjesto- Ema Frigan i Antonio Pavlinić (mentor: Ivan Petek)

  • spravljanje koktela: 1.mjesto- Antonio Pavlinić (mentor: Ivan Petek)

  • flambiranje: 2. mjesto- Lana Blažinić (mentor: Tomislav Vranić)

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima te se zahvaljujemo svim sponzorima koji su nam pomogli u realizaciji odlaska na natjecanje !!!

Pripremila: Irena Bilić, prof.

Skip to content