Novosti

Trojica Zabočanina otvorila prvu zagorsku komercijalnu pivovaru ‘Devetka craft’

Najpoznatiji hrvatski tipograf, Zabočanin Nikola Đurek, sa svojim je sugrađanima i prijateljima, Nenadom Miletićem i poznatim poduzetnikom te ugostiteljem Darkom Tomekom, zajednički pokrenuo i otvorio prvu zagorsku komercijalnu pivovaru. Njihova je pivovara, kako su nam rekli, u potpunosti opremljena novom i najmodernijom profesionalnom proizvodnom tehnologijom, a trenutni proizvodni kapaciteti iznose oko 15 tisuća boca mjesečno.

Kako nam je ispričao Đurek, njihovo pivo ‘Devetka craft’ spremno je za komercijalnu prodaju, a prvo službeno predstavljanje javnosti ovog novog zagorskog ‘prehrambenog proizvoda’ održat će se u subotu 23. lipnja od 19 sati u City Caffeu u Zaboku, kada će ga svim gostima koji dođu besplatno točiti iz točionika. No, dakako, zainteresirani gosti moći će ‘Devetku’ kupiti i u boci, a da se ova lijepa zabočka poslovna priča obilježi u ‘zabočkom štihu’, pobrinut će se i domaći dečki, Tomislav Goluban i J.R. August sa svojim glazbenim nastupima.

Iako je sjedište tvrtke u Zaboku, kaže Đurek, sam proizvodni pogon katastarski spada u Općinu Sveti Križ Začretje, obzirom da se nalazi u Kotaricama, pokraj Đurekove klijeti. -Ne, nisam pocijepao trsje, niti prestao proizvodit vino, čak sam posadio i nešto novih trsova kod klijeti – uz smijeh je odgovorio Đurek na našu malu provokaciju. I baš ta ljubav Zagoraca prema vinu i gemištima bila je, objašnjava Đurek, misao vodilja kad su se trebali odlučiti kakvu vrstu pive će proizvoditi.

-Naše pivo je Belgian Pale Ale. Naime, kad smo Nenad Miletić i ja, još prije pet godina počeli obilaziti pivarske sajmove po Italiji i Njemačkoj, tražili smo neko pivo koje je, da se tako izrazim, poput zagorskog gemišta. Znači, da je pitko, lagano, da se može u njemu uživati duže vrijeme, kroz neka događanja i druženja. I taj Belgian stil nam se svidio jer je aromatičan, ali nema previše alkohola pa se može piti kroz dan – pojasnio nam je Đurek kako je došlo do odabira vrste piva koju će proizvoditi.

Za početak će je svi zainteresirani moći konzumirati u City Caffeu i Krčmi Polanović u Zaboku, a tijekom ljeta, najavio je Đurek, odradit će komercijalu, ispitati tržište te onda povećati proizvodnju kao i distribuciju, kako bi se njihova ‘Devetka’ od jeseni mogla naći u brojnim zagorskim ugostiteljskim objektima, kao i u nekima izvan Zagorja.

Spomenimo na kraju kako je ovaj zabočki trojac čitavom projektu pristupio vrlo ozbiljno pa su tako angažirali i devet poznatih stranih i domaćih dizajnera s kojima je Đurek i ranije surađivao na raznim projektima. Njih devetorica napravili su ukupno 11 različitih etiketa, a zanimljivo je da će se one sve koristiti, odnosno, naći na bocama njihovog piva za kojeg ne sumnjaju da će naći svoje poklonike među zagorskim pivoljupcima.

Izvor: www.zagorje.com

Skip to content