Novosti

Turski veleposlanik posjetio Zagorje

Turski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Burak Özügergin, posjetio je Krapinsko-zagorsku županiju. Tom prigodom, primio ga je župan Siniša Hajdaš Dončić sa suradnicima. Župan je predstavio Krapinsko-zagorsku županiju i njene planove. Veleposlanik Özügerginpohvalio je odnose Hrvatske i Turske, dvije zemlje partnera u NATO-u i putnika prema EU.

– Hrvatska je nešto ispred Turske na tom putu, a nadam se kad Hrvatska uđe u EU da će biti još jedan prijateljski glas za ulazak Turske u europske integracije. S druge strane, Turska je 16. ili 17. najveće gospodarstvo svijeta i mislimo da može puno toga napraviti s Hrvatskom – rekao je veleposlanik Özügergin i istaknuo kako je i 20 najvećih turskih turoperatera nedavno posjetilo Zagorje.

Direktorica ZARA-e Ines Kos održala je prezentaciju o slici gospodarstva KZŽ, o gospodarskim zonama i područjima za greenfield i brownfield investicije. Veleposlanik se raspitivao o vlasnicima zemljišta u zonama, istaknuvši kako investitori vole sigurnosti i predvidljive situacije.

Uslijedio je posjet Oroslavju gdje se također razgovaralo o gospodarskoj suradnji, prije svega u metaloprerađivačkoj industriji.

Turski veleposlanik u dobrim je odnosima s mojim kolegom Goranom Beusom Richembergom, pa se tu otvorila mogućnost da veleposlanik posjeti našu županiju. Najvažniji razlog bili su podaci o rastu turskog gospodarstva, koji su vrijedni divljenja. Turska ima mogućnosti i želju naći područja za ulaganje. Nadamo se, da će posjet imati pozitivne posljedice za razvoj gospodarstva. Prvi cilj bio je upoznavanje s turističkim potencijalima obje zemlje. Treba ljude informirati, što kao turistička destinacija- možemo ponuditi. Drugi je bila gospodarska suradnja, koja nudi široke mogućnosti. Turska ima interes naći partnere za zajednička ulaganja u projekte interesantne tržištu EU i tako pojačati svoje gospodarstvo – rekla je saborska zastupnica Danica Hursa na čiju inicijativu je došlo do posjeta turskog veleposlanika KZŽ.

Na sastanku u Oroslavju razgovaralo se s predstavnicima tvrtki kao što su M-profil, Orometal i Pireko, a koji su se željeli informirati o mogućoj konkretnoj suradnji. Također turskog veleposlanika zainteresirala je pozicija zone u Mokricama, pa je gradonačelnik Ivan Tuđa dobio poziv za posjet turskoj ambasadi. (S. Fu.)

slike: Turski veleposlanik u Gimnaziji A.G. M. u Zaboku

Izvor: Zagorski list

Skip to content