Novosti

U Dvorcu Bračak održana je panel rasprava – ‘Bilježimo gotovo stopostno povećanje broja upisanih učenika u deficitarna zanimanja’

U Dvorcu Bračak održan je Coffe chat, panel rasprava na temu “Izazovi i prilike u zapošljavanju i samozapošljavanju– što nam treba na tržištu?”, u kojoj su sudjelovale Jasna Petak, zamjenica župana Krapinsko- zagorske županije, Melita Horvat Peh, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Vladimir Klapač iz SŠ Zlatar kao predstavnik koordinatora u projektu Lumen, Ana Mikulec, Alati Stuhne i Ivan Đurkin Benkotić, Restoran Sermage kao predstavnici poslodavaca, te Adam Jakov Deak iz Piramide znanja.

Uz zajedničku interakciju panelista i svih sudionika coffe chata, naglasak je bio na Mjerama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za prekvalifikacije i usavršavanja, generalnim vještinama u obrazovanju, važnim za svijet rada i poduzetništva, specifičnim vještinama koje je potrebno usvojiti prije pokretanja poslovanja, edukaciji edukatora za rad s darovitim učenicima te uspostavi centara izvrsnosti te kako ih povezati s poslovnim svijetom.

Mirjana Jurman iz Zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Krapina rekla je kako se ovaj tjedan obilježava kao Tjedan poslodavaca koji je povezan s Europskim tjednom vještina i znanja stečenih u strukovnom obrazovanju. – Ovim aktivnostima želimo potaknuti cjeloživotno obrazovanje, želimo sve potaknuti da uče nova znanja i vještine te kako bi ostali i postali konkurentni na tržištu rada – istaknula je Jurman dodavši kako su ove godine razna osposobljavanja prošle 93 osobe, a u pripremi su i nove grupe.

– Krapinsko – zagorska županija prepoznala je potrebu povezivanja sustava obrazovanja i tržišta rada, s posebno smo se posvetili i radu s darovitom djecom – rekla je zamjenica župana Jasna Petek dodajući kako Županija potiče i razvoj deficitarnih zanimanja kao i stipnediranje istih. Napomenula je kako je višegodišnji rad Županije, gospodarske i obrtničke komore, Zavoda za zapošljavanje te svih zagorskih srednjih škola urodio plodom te je ove godine konačno upisan veći broj djece u deficitarna zanimanja. – U deficitarnim zanimanjima imamo gotovo stopostono povećanje broja upisanih učenika što smatramo popriličnim uspjehom – rekla je Petek.

Valja reći kako je održavanje Coffe chata “Izazovi i prilike u zapošljavanju i samozapošljavanju– što nam treba na tržištu?” financirano je projektima PROJEKT ENTER LUMEN, odnosno iz Europskog socijalnog fonda.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content