Novosti

U GIMNAZIJI ANTUNA GUSTAVA MATOŠA – TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA I ARBORETUMA HRVATSKE

Od ove se godine po prvi puta u Zagrebu i širom Hrvatske obilježava Tjedan botaničkih vrtova (http://hirc.botanic.hr/vrt/hrv/Tjedan_Vrtova.htm )

Iako nema višestoljetnu tradiciju raskošnih vrtova i bogatih zbirki biljaka poput mnogih drugih europskih zemalja, Hrvatska se ipak diči lijepim vrtovima, starim perivojima i uglednim parkovima.

Budući da je i naš mladi i relativni novi školski arboretum uključeni u to obilježavanje, također smo bili pozvani i na simpozij o botaničkim vrtovima, kojim je započelo ovo jednotjedno događanje.

Na ovom Simpoziju s međunarodnim sudjelovanjem predstavili su se parkovi poput Arboretuma HAZU u Trstenom, Arboretuma Opeka (najstarijeg zaštićenog objekta parkovne arhitekture u Hrvatskoj), Biokovskog botaničkog vrta Kotišina, Velebitskog botaničkog vrta…

Tako smo dobili priliku da se u eminentnom društvu predstavimo i s našim školskim arboretumom, nastalim u skopu projekta „Čovjek koji je sadio drveće“ još 2003, a kojeg do današnjeg dana obogaćujemo novim vrstama i kojeg smo prošle godine na Dan škole 6.5. službeno otvorili prilikom podizanja Zelene zastave.

Pozivamo sve zainteresirane da nas posjete tijekom ovog tjedna, u naznačenom terminu, i saznaju nešto više o ovom mladom arboretumu koji od ove godine ima čast naći se među renomiranim hrvatskim botaničkim vrtovima, ili da izaberu nešto iz programa pripremljenog za ovu prigodu.

Bibijana Šlogar, prof. ravnateljica

Gimnazija Antuna Gustava Matoša

PROGRAM KOJI JE PRIPREMILA GIMNAZIJA

Ponedjeljak, 30. svibnja 2011.

14.00 – 15.00 Otvaranje tjedna izložbom fotografija biljaka iz arboretuma u gradskoj knjižnici
Utorak, 31. svibnja 2011.

14.00 – 17.00 Biljke kroz likovni izričaj – edukativna radionica uz sudjelovanje učeničke grupe – za građanstvo
Srijeda, 1. lipnja 2011.

14.00 – 17.00 Izložba radova iz likovne radionice – za građanstvo
Četvrtak, 2. lipnja 2011.
15.00 – 15.30 Proljetna flora livada Zaboka – prezentacija samostalnog istraživačkog rada

15.30 – 16.00 Otrovne biljke – prezentacija samostalnog istraživačkog rada
Petak, 3. lipnja 2011.
14.40 – 15.40 Stručni obilazak arboretuma

16. 30 – 17.00 Cvijeće u zagorskim vrtovima – prezentacija učeničkog projekta

Subota, 4. lipnja 2011.

Zatvaranje Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske

1. fotografija – Dinka Tomašković-Presečki, prof., Bibijana Šlogar, prof., te Sanja Kovačić, dr.sc. iz Organizacijskog odbora Tjedna botaničih vrtova i arboretuma Hrvatske, stručna savjetnica u znanosti i visokom obrazovanju pri Botaničkom vrtu Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu

2. fotografija s jučerašnjeg simpozija u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu, Dinka Tomašković-Presečki, prof. drži predavanje o njihovom vrtu

Skip to content