Novosti

U Gradu Zaboku 2.2. 2012. održan je radni sastanak s nezavisnom stručnjakinjom Misije Europske komisije

U četvrtak, 2. 2. 2012. u gradskoj vijećnici održan je radni sastanak s nezavisnom stručnjakinjom Misije Europske komisije za područje suzbijanja i prevencije korupcije,gđom, Laurom Stefan, a u sklopu njihova sedmodnevnog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Niz takvih sastanaka na državnoj i lokalnoj razini, koje u ime Misije vodi Laura Stefan, odvija se u sklopu monitoringa EK u RH.

Gđa. Laura Stefan je u pratnji predstavnice delegacije EU u Zagrebu gđe. Pauline Stanoeve, koordinatora posjete gosp. Davora Dubravice načelnik Sektora za suzbijanje korupcije, Ministarstvo pravosuđa i prevoditeljice Vere Kordić, posjetila Grad Zabok, kako bi i u jednoj manjoj jedinici lokalne samouprave utvrdila činjenično stanje vezano uz teme posjete, a to su: suzbijanje korupcije na lokalnoj razini, transparentnost rada tijela lokalne samouprave, sprječavanje sukoba interesa i provođenje postupaka javne nabave.

Ispred Grada Zaboka radnom sastanku prisustvovali su: gradonačelnik, Ivan Hanžek, zamjenica gradonačelnika,,Nevenka Gregurić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe, Željko Tomek, pročelnica Upravnog odjela za financije Marija Sinković, te službenici: Kruno Čačko, Gordana Dugorepec, Danijel Tuđa i Ivana Ivanek.

Članovima delegacije podijeljene su dvije prezentacijena engleskom jeziku;

jedna o provedenom pilot projektu „Gradovi bez korupcije – gradovi s budućnošću; Razumijevanje i implementacija pristupa liječenja i sprečavanja korupcije u jedinicama lokalne uprave“ realiziran od strane CHRONOS Info, a podržan i financiran od strane Local Governance Initiative (LGI) i Partners Foundation for Local Development (FPDL), u kojem je učestvovaoGrad Zabok i Vrbovec,

a druga prezentacija se odnosi na po Gradskom vijeću donijet Strateški plan prevencije korupcije po kojem Gradska uprava postupa u cilju sprečavanja moguće pojave korupcije, te povećanja povjerenja i poštovanja građana Zaboka, tvrtki i ulagača u kapacitet i integritet lokalne uprave i u budućnost Grada Zaboka.

Osim toga članovima delegacije podijeljena je spomenuta Strategija i primjerak zadnjeg broja Zabočkog lista, te uz odgovaranje gradonačelnika na postavljena pitanja prisutnima prezentirani dijelovi spomenutih Powerpoint prezentacija i Internet stranice grada u sklopu odgovorao transparentnosti rada Gradske uprave.

Gradonačelnik je vrlo iskreno, bez predrasuda i uljepšavanja odgovarao na pitanja stručnjakinje Misije Europske komisije, Laure Stefan vezana ne samo uz Grad Zabok, već i prilike u državi s obzirom na iskustvo saborskog zastupnika i osobe koja je u politici cijeli život.

Ta iskrenost i otvorenost s obje strane učinila je, bez obzira na karakter pitanja, radni sastanak ugodnim i ležernim. Na kraju radnog dijela gradonačelnik je goste pozvao u kratak obilazak gradske galerije, iz koje su ifotografije.

Da bi čitateljima portala bio jasniji karakter posjete u prilogu Vam dajemo Strategiju i dio prezentacije koja se odnosi na provedbu spomenute Strategije.

Misija stručnjaka Europske komisije u posljednja četiri dana održala je radne sastanke u: Ministarstvu pravosuđa, Državnom izbornom povjerenstvu, Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Uredu Grada Zagreba, Gradskoj skupštini, Ministarstvu uprave, Agenciji za zaštitu osobnih podataka, Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Hrvatskom saboru, Hrvatskim željeznicama, Ministarstvu financija, Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture,Upravnom sudu, Gradu Zagrebu i Zagrebačkom Holdingu i na kraju u Gradu Zaboku.

Važno je naglasiti da će nalazi i procjena misije biti obuhvaćeni u izvješću Europske komisije o monitoringu antikorupcijskih aktivnosti u Republici Hrvatskoj.

Pripremila: Gordana Dugorepec

Download gv24_Strategija.pdf
Download STRATEGIJA.pdf
Download Tekst_prezentacije_1_.pdf
Skip to content