Novosti

U Loboru održani Peti dani kruha KZŽ

LOBOR – Peti dani kruha, tradicionalna županijska smotra Dani zahvalnosti za plodove zemlje održana je pored župne crkve sv. Ane u Loboru. Sudionike su na svečanom otvorenju pozdravili Krešimir Krivdić, ravnatelj OŠ Franje Horvata Kiša, Andrija Smetiško, načelnik općine Lobor i Sonja Borovčak, zamjenica župana za društvene djelatnosti. Sudionike smotre, izloženi kruh i plodove zemlje blagoslovio je loborski župnik Ivan Mikec. Prosudbeno povjerenstvo koje je ocjenjivalo izložbene postave petnaest osnovnih i tri srednje škole imala je težak posao, jer su se sudionici potrudili da urede svoje štandove i prikaze tradicijskih vrijednosti. Ipak su direktorica TZ KZŽ Sanja Škrinjar, Slavica Krajačić iz PEKOM-a, muzejska savjetnica Branka Šprem-Lovrić, voditeljica KUD-a Zabok Senka Jurina i tajnica OŠ Lobor Barica Šeremet odlučile da nagradu za najoriginalniji kruh dodijeli OŠ Konjščina za kruh od kestena i žira, za zaboravljeno jelo OŠ Hum na Sutli za pitu i druga jela od mušmule, a za najuspješniji etnografski prikaz užega zavičaja OŠ Lobor. Posebne nagrade dobile su OŠ Oroslavje i SŠ Zlatar.

Krapinsko-zagorsku županiju sljedeću će godinu na državnoj smotri Dani kruha, Dani zahvalnosti za plodove zemlje predstavljati OŠ Ante Kovačića Zlatar s prikazom „Z puricu natrag v Europu“ i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koja se predstavila temom „Odmor u mojem vrtu“.

Izvan konkurencije predstavili su se štićenici Doma Lobor-grad, Udruga Sveta Ana, Loborska humanitarna udruga i županjska Udruga povrćara i cvjećara. (nca)

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content