Novosti

U Ministarstvu uprave održan radni sastanak u vezi Prijedloga strategije razvoja javne uprave 2014.-2020.

Uz ministra Arsena Bauka sa suradnicima, sastanku su prisustvovali predstavnici Udruge gradova, Udruge općina i Hrvatske zajednice županija.

U uvodnom dijelu sastanka ministar Bauk obrazložio je razloge zbog koji se krenulo u izradu strateškog dokumenta te kratko upoznao okupljene s krajnjim ciljem, aktivnostima i dinamikom provođenja Strategije.

Predstavnici sve tri nacionalne organizacije lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica načelno su podržali potrebu donošenja ovakve vrste dokumenta čija će primjena nadilaziti tek jedno mandatno razdoblje i jednu političku opciju. Iznijeli su ujedno i niz primjedaba na tekst buduće Strategije te ukazali na čitav niz praktičnih problema i nelogičnosti koje „na terenu“ uzrokuje izostanak decentralizacije, nelogično segmentiranje poslova i nadležnosti između državne i lokalne samouprave, ali i pad prihoda lokalnih jedinica. Ono što posebno plaši jest depopulacija koju posebno bilježe manje lokalne jedinice te izostanak standardizacije upravnih i drugih javnih usluga.

Tekst buduće Strategije bit će uskoro i službeno upućen nacionalnim udrugama radi davanja očitovanja.

Napominjemo da se Udruga gradova, no tek vrlo načelno, na jednu od radnih varijanti Strategije, očitovala u studenom 2014. Smatramo potrebnim da se u raspravu uključi što veći broj gradova, naših članova te da se tekst raspravi na jednoj od sljedećih sjednica tijela Udruge.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content