Novosti

U prvih šest mjeseci manje prometnih nesreća

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom prvog polugodišta ove godine obavili očevid kod 389 prometnih nesreća, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 8,9 posto. U četiri nesreće s poginulim osobama četiri osobe su smrtno stradale. U 144 nesreće s ozlijeđenim osobama 46 osoba je teže, a 160 osoba lakše ozlijeđeno, dok je u 241 prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta. U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, nesreća s ozlijeđenim osobama manje je za 4 posto, a nesreća u kojima je nastala materijalna šteta manje za 11,7 posto. Broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih manje za 2,1 posto, a lakše ozlijeđenih osoba manje je za 13 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 210 osoba što je u odnosu na prvo polugodište 2010. godine smanjenje za 10,6 posto. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 30 do 50 godina (62 sudionika), od kojih je jedna osoba smrtno stradala, deset osoba je teže, a 51 osoba je lakše ozlijeđena. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama najviše ih je također životne dobi od 30 do 50 godina (310 sudionika).

Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća – 108 nesreća ili 27,8 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 121 slučaj. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća je subota sa 72 obavljena očevida, a najsigurniji je utorak s 43 obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 14 i 15 sati s 29 obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje je od 2 do 3 sata s četiri obavljena očevida.

U prometnim nesrećama sudjelovala su 853 sudionika od kojih su 94 sudionika ili 11 posto bila pod utjecajem alkohola, dok je lani u 427 prometnih nesreća sudjelovalo 948 sudionika od kojih je 114 ili 12 posto bilo pod utjecajem alkohola. Tijekom prvog polugodišta ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 95 osoba ili 10 posto i do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 1 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u prvom polugodištu evidentirali 6.661 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 2.048 prekršaja što iznosi 30,7 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (519). Utvrđeno je i 440 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, a od ostalih prekršaja još izdvajamo 163 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, 126 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava, 77 prekršaja nekorištenje zaštitne kacige, 55 prekršaja mladih vozača te 19 prekršaja upravljanje dok je vozačka dozvola oduzeta. (zl)
Izvor: Zagorski list

Skip to content