Novosti

U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću svečano je završena edukacija projekta Unlimited te je otvorno dizalo

U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću prošlog su tjedna imali dvostruki razlog za slavlje i ponos.Naime,osim što su podijeljena priznanja polaznicima programa Unlimited za naziv specijalist/specijalistica web dizajna, službeno je otvoreno i dizalo u školi koje će učenicima s invaliditetom pomoći da se lakše kreću školom.

Pet novih specijalista za web dizajn

Na svečanosti u školi okupili su se brojni uzvanici, donatori i sponzori. Uzbuđenje i sreća na licima profesora i djelatnika škole, zaista je teško opisiva. Ravnateljica škole Božica Šarić zadovoljna je što su oba projekta okončana jer i jedan i drugi pomažu osobama s poteškoćama u razvoju i s invaliditetom da kvalitetnije žive i školuju se. – Projekt Unlimited pohađalo je šest kandidata, a pet ih je uspješno završilo edukaciju. Moram naglasiti da smo imali pomoć profesora defektologa Antuna Zupanca te nekoliko prevoditeljica znakovnog jezika što je uvelike pomoglo i polaznicima i mentorima. Dio edukacije odvijao se i na daljinu jer su učenici bili povezani s profesorima on-line. – rekla nam je ravnateljica o projektu Unlimited. Valja naglasiti kako su nositelji projekta bili KZŽ, a partneri Zara i HZZ područna služba Krapina. -Kada smo započeli edukaciju za specijalista/specijalisticu web dizajna, prvo smo ispitali tržište rada, ali smo i pitali potencijalne polaznike koji program bismo pokrenuli. Specijalist web dizajna najzahtjevniji je polje usavršavanja, i znam da je polaznicima bilo dosta teško, ali nadam se da će uspjeti naći posao. – rekla je voditeljica projekta Nataša Hlaban. Polaznicima su podijeljena priznanja za uspješan završetak edukacije, a čestitke su primili i od županice Sonje Borovčak.

Dug put do izgradnje dizala

Projekt koji je dugo čekao svoj završetak i koji će biti od velike pomoći polaznicima ŠUDIGO-a s problemima u pokretljivosti jest dizalo koje je ugrađeno u prostor škole. U ŠUDIGO-u, prema riječima ravnateljice Šarić, školuje se dvoje učenika s invaliditetom i dvoje učenika sa smanjenom pokretljivošću. Ugradnja dizala znatno će im olakšati školske dane. – Nailazili smo na niz prepreka administrativne i birokratske prirode, ali u travnju ove godine izdat nam je odgovarajući akt zahvaljujući kojem smo mogli pustiti dizalo u rad. – istaknula je ravnateljica Šarić. Investicija izgradnje dizala vrijedna je 315 tisuća kuna, a gotovo dvije trećine financirala je Županija. – Malo se ovaj projekt odužio, ali iznimno sam ponosna što je došao kraju. Krapinsko-zagorska županija dala je 190 tisuća kuna za realizaciju izgradnje dizala, dok je županijska ljekarna dala 30 tisuća kuna. Možemo se pohvaliti da je naša županija prva izgradila strategiju za osobe s invaliditetom jer smo svjesni da moramo stvarati jednake uvjete za sve. – naglasila je županica Borovčak.Prije svečanog otvorenja dizala, svi okupljeni pogledali su film pod nazivom ‘Dani našeg Marija’ o učeniku Mariju Leskovaru koji je gotovo čitavo svoje školovanje muku mučio s kretanjem po školi zbog svog invaliditeta. – Lift je otvoren zadnja dva mjeseca mog školovanja.Prve tri i pol godine smo se snalazili jer ja mogu na kratke relacije hodati uz ogradu uz pomoć pridržavanja. Prijatelji su mi nosili kolica i torbu. Uvijek su mi izlazili u susret. – rekao je simpatični Mario. Nema sumnje kako će izgradnja dizala pružiti jednake šanse u kvalitetnom školovanju i odrastanju svim učenicima škole.

Edukaciju za specijalista web dizajna u okviru projekta Unlimited uspješno je završilo pet polaznika koji zahvaljujući stečenom znanju imaju više šanse na tržištu rada.

Projekt izgradnje dizala aktualan je već nekoliko godina, no u travnju ove godine konačno je dobivena dozvola za njegovu upotrebu. Dizalo će olakšati školovanje svim učenicima s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću te im pružiti jednake šanse kao i drugim učenicima.

Izvor: Zagorski list

Skip to content