Novosti

U sljedeća dva mjeseca voda iz Zagorskog vodovoda neće poskupjeti

Iako je s 1. svibnjem na snagu stupila Vladina uredba o poskupljenju vode u kućanstvima i gospodarstvima od 20 do 100 posto, Zagorci zasada neće plaćati skuplju vodu. U sljedeća dva mjeseca voda potrošačima Zagorskog vodovoda neće poskupjeti. Voda bi najvjerojatnije mogla poskupjeti od 1. srpnja, ali sada se još uvijek rade analize – rekao je direktor Zagorskog vodovoda Željko Hren.

Ova odluka o poskupljenju vode posljedica je zakonskog rješenja prema kojem se vodovodna poduzeća moraju odvojiti od komunalnih djelatnosti, te uvesti fiksnu naknadu za vodu, baš kao što to imaju Hrvatski telekom ili Hrvatska elektroprivreda. Podsjetimo, naš najveći distributer vode, Zagorski vodovod cijenu vode je poskupio, te uveo fiksnu naknadu točno prije godinu dana, 1. svibnja.

Sada to moraju širom Hrvatske sva vodovodna poduzeća. Fiksni iznos je mjesečna naknada za održavanje vodoopskrbnog sustava. U to spada crpljenje vode i održavanje crpilišta, transport vode kroz cjelokupni mrežni sustav, stalno održavanje magistralnih i sekundarnih cjevovoda, vodosprema, pumpnih stanica, potrebne rekonstrukcije i zamjene dotrajale opreme, očitanje i baždarenje mjerila, uporabne pristojbe, koncesije, zakonske naknade.

Mjesečna naknada podijeljena je u dvije kategorije: za stalne potrošače, dakle za domaćinstva i gospodarstva i iznosi 15 kuna mjesečno plus PDV i za povremene potrošače u što spadaju vikend objekti, klijeti, objekti u kojima se ne stanuje, kojima mjesečna naknada iznosi 25 kuna plus PDV. (M. Bašak)

Izvor: Zagorski list

Skip to content