Novosti

U Srednjoj školi Zabok održavat će se ‘Večer povijesnog filma’

Da u postojećem školskom kurikulumu ima podosta ‘rupa’ koje bi trebalo popraviti, već je poznata činjenica. Upravo je zato pozitivno naći profesora, kakvih u Zagorju ima mnogo koji daju 110 posto od sebe kako bi svoje znanje prenijeli djeci i mladima, na što zanimljiviji i edukativan način.

Jedan takav primjer smo pronašli u Zaboku, točnije u Srednjoj školi Zabok gdje mladi 29 – godišnji profesor povijesti Daniel Pevec organizira ‘Večer povijesnog filma’ kao izvanškolsku aktivnost. Na ideju je došao prošle školske godine, a na početku ove se konzultirao sa svojim kolektivom koji su mu dali zeleno svjetlo za tako nešto. – Sama ideja i smisao ovog projekta je ta da djeca danas isključivo gledaju na školu kao obrazovnu instituciju, klupe, stolice, ploče, a namjera je bila da se djeci ponudi i nešto više od suhoparnog gradiva. Posebice ako se pogleda predmet povijesti, koji ili volite ili ne volite. Želio sam djeci pokazati da obrazovanje može imati i onu drugu stranu, malo opušteniju, a opet mogu učiti. Ulaz je za sve zainteresirane slobodan pa si učenici donesu grickalice, poslože strunjače u našoj sportskoj dvorani i svi zajedno gledamo film – govori Daniel.

Dosad su održane dvije takve večeri, a na samom početku Daniel predstavi tematiku filma i uvede u povijesni kontekst.

– Prvi film koji smo odgledali bio je ‘Hitler: konačni pad’ o posljednjim danima nacističke Njemačke i Adolfa Hitlera. Razlog odabira filma je bio taj što sam htio danaslov filma privuče učenike jer obično oni uvijek postavljaju najviše pitanja kad se uči razdoblje Drugog svjetskog rata, nacizma i holokausta. To su teme koje su intrigantne i danas, a rekao bih i aktualne. Drugi film je bio „Hotel Ruanda“ na prijedlog učenika, o građanskom ratu u Ruandi, a koji se dogodio 90-ih godina, u isto vrijeme kad je i Hrvatska proživljavala ratni vihor – objasnio je Daniel dodavši kako je film o Hitleru bio njegov izbor, dok su drugi film birali sami učenici tako da ih je anketirao što bi željeli pogledati, a izbor je pao baš na taj film i on se s tim složio.

– Ideja kod odabira je da filmovi budu uistinu kvalitetni, ne nužno engleskog govornog područja, i apsolutno ne holivudski filmovi o Marvelovim junacima i slično. Cilj je obuhvatiti više povijesnih razdoblja i pustiti filmove koje učenici ne bi potražili kada bi otvorili Google – govori nam Daniel.

Reakcija učenika na njegovu inicijativu je i više nego dobra te se raduju svakoj novoj večeri, a to je ono što Danielu kao profesoru puno znači. – Najviše bi me obradovalo ako je neki učenik nakon dolaska kući, ili dok se vozio kući busom ili vlakom, promislio o filmovima i postavio si pitanja: ‘Dobro, gdje je uopće Ruanda?’ Kako je moguće da se pred televizijskim kamerama dopušta stradanje civila?”Zašto pišu da je Hitler ubijen a postoje teorije da je preživio rat? Želim da uče o empatiji, predrasudama, stereotipovima, stvarima kojima smo i danas na neki način izloženi. Povijest je učiteljica života, mnogi to često zaborave, a nema bolje i utjecajnijeg načina nego preko filmova pokazati učenicima kako je izgledalo čovječanstvo kroz povijest sa svojim dobrim i lošim stranama – objašnjava Daniel.

A ono što Daniel želi je da se projekt razvije i da u budućnosti možda dođe i do suradnje između srednjih škola na području škola. – Zabok je relativno malo mjesto pa mislim da bi suradnjom dobili puno više. Također bih projektu želio dati i humanitarnu notu pa ćemo sigurno skupljati hranu i odjeću za potrebite učenike naše škole, grada, čak i županije tijekom prosinačke večeri povijesnog filma – govori Daniel koji kako sam prizna želi proširiti spoznaje o svijetu, ljudima i kulturama pa nije niti čudno da ga učenici vole.

Izvor:www.zagorje.com

Skip to content