Novosti

U Termama Tuhelj održana regionalna konferencija Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju s motom: „Zelenije zgrade, bolji prostori, zdraviji ljudi”.

Predsjednik Josipović se zalaže za dostupnost energije svakom pojedincu

Konferencija je popraćena seminarima, predavanjima, radionicama i stručnim izletima.

Druga međunarodna konferencija CROENERGY 2013. na kojoj sudjeluje preko tristo europskih i hrvatskih stručnjaka iz 65 europskih regija održana je u organizaciji REGEA-a (Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, uz Svjetski dan zelene gradnje. U razgovoru su tražena rješenja kako osigurati financiranje energetskih projekata, uz zaštitu okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenja mjera povećanja energetske učinkovitosti. Konferencija je popraćena seminarima, predavanjima, radionicama i stručnim izletima. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske otvarajući konferenciju, istaknuo je važnost iskorištavanja ali i edukacije o obnovljivim izvorima energije, te njihov značaj vezano za razvoj poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta. Dodao je da iskorištavanje obnovljivih izvora energije treba koristiti kao poticaj za otvaranje radnih mjesta i razvoj poduzetništva, te da je država dužna osigurati dostupnost energije svakom pojedincu. – KZŽ prva je u RH izradila Strategiju održivog korištenja energije, a 2011. je započela projekt ulaganja u poboljšanje energetske učinkovitosti u školama vrijedan više od 10 milijuna kuna kojega je poduprla i Europska banka za obnovu i razvoj sa 1,5 milijuna kuna, nakon čega se u nekim školama ostvarila i ušteda od preko 50% – rekao je župan Željko Kolar. KZŽ provodi i niz projekata namijenjenih fizičkim osobama kroz subvenicioniranje ugradnje solarnih kolektora, fotonaponskih otočnih sustava, kotlovskih postrojenja na pirolizu, kotlova na pelete i geotermalnih dizalica topline, kao i subvencioniranje toplinske izolacije vanjske ovojnice i vanjske stolarije da energetski učinkovitim rješenjem, za što je Županija zajedno sa FZOEU i jedinicama lokalne samouprave uložila do sada preko 5 milijuna kuna. Julije Domac, ravnatelj REGE-e je rekao da razlog zašto su ovdje nije novac, već znanje. – Razgovara se kako pokrenuti projekte u Hrvatskoj i poboljšati kvalitetu života. U pet godina našeg postojanja pokazali smo da se u Hrvatskoj mogu provoditi kvalitetni energetski projekti te ćemo i dalje raditi na tome da se hrvatska energetika temelji na znanju i kvaliteti – zaključio je Domac, koji je na konferenciji izabran za novog predsjednika Europske federacije agencija i regija za energiju i okoliš.

KOLAR: KZŽ prva je u RH izradila Strategiju održivog korištenja energije, a 2011. je započela projekt ulaganja u poboljšanje energetske učinkovitosti u školama vrijedan više od 10 milijuna kuna kojega je poduprla i Europska banka za obnovu i razvoj sa 1,5 milijuna kuna, nakon čega se u nekim školama ostvarila i ušteda od preko 50 posto.

Izvor: Zagorski list

Skip to content